Pewnie jeszcze tego nie wiecie, ale jestem ogromną fanką zup i kremów. Tym razem na obiad przygotowałam kremową zupę serowo-czosnkową. Jej smak jest naprawdę niesamowity, a konsystencja bardzo aksamitna i delikatna. Jeśli jeszcze nie wymyśliliście, jak rozgrzać się w zimowe popołudnie, to zjedzenie pysznej zupy serowej z grzankami jest strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki żytniej
500 ml bulionu mięsnego
250 ml mleka
100 g startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
grzanki do podania
1. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Do niej wlewamy ciepły bulion i energicznie mieszamy. Kiedy zupa już zgęstnieje, gotujemy ok. 10 minut.
2. Do zupy dodajemy mleko, ser, czosnek, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut (tak żeby ser zdążył się roztopić).
3. Dodajemy do zupy grzanki. Możemy podawać z natką pietruszki.
Przyjemności.
Wygląda bardzo apetycznie. W sam raz zimową porą. Muszę spróbować.
czy musi tam być mąką żytnia, czy mogę ją zastąpić pszenną?
Myślę, że bez problemu możesz ją zastąpić
Pingback: Krem marchewkowy z sokiem pomarańczowym i imbirem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Kurczak w sosie cebulowym. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl