Grudzień był dla mnie miesiącem bardzo intensywnym, nie miałam czasu na gotowanie, jedzenie, nawet spanie, a co dopiero na pisanie. Więc z ogromnymi przeprosinami wracam na koniec roku. Po tej długiej przerwie na pierwszy ogień poszły muffinkowe świąteczne ciastka. Ich smak rozgrzewa serca, a zapach pojawiający się podczas ich pieczenia ściąga wszystkich znajdujących się w zasięgu kilkudziesięciu metrów ;). To słodkości idealne na zimowe wieczory spędzone z rodziną czy przyjaciółmi. Na Wigilii tradycyjnie organizowanej przez moich znajomych sprawdziły się doskonale, bo zaczęły znikać zanim skończyłam wyjmować je z foremek : P
Składniki:
300 g mąki (150 g owsianej, 150 g ryżowej)
200 g ksylitolu
3 jaja
175 g masła
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 pomarańczy
5 goździków
2 garści suszonej żurawiny
2 łyżeczki siemienia lnianego (może być mielone)
3 łyżki otrąb pszennych
1. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym. Nieco zmniejszamy obroty miksera i wbijamy po jednym jaju.
2. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, otręby i siemię lniane. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do masła nadal miksując. Następnie dodajemy żurawinę i jogurt.
3. Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy do niego goździki i zagotowujemy. Wyławiamy goździki i wlewamy sok do ciasta. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą.
4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formy do muffinów smarujemy masłem i nakładamy do nich ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka).
A gdy świąteczne ciastka wyjmiemy już z piekarnika, to nie zostaje nam nic innego, jak częstować nimi przyjaciół : )
Przyjemności.
Pingback: Świąteczne smoothie. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Owsiana tarta z orzechami. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl