Chyba każdy z nas lubi pierogi. Możemy spotkać je w przeróżnych wersjach – różny rodzaj ciasta i oczywiście wymyślne nadzienia. Tym razem postanowiłam przygotować ravioli z farszem z mielonego indyka i szpinaku w sosie pomidorowym. Ravioli to potrawa pochodząca z włoskiej kuchni. Są to niewielkie (moje zdecydowanie takie NIE wyszły) nadziewane mięsem, serem lub warzywami, a najczęściej nadzienie zawiera szpinak. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja wersja tego dania!
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki (pół na pół żytniej i ziemniaczanej)
3 jajka
szczypta soli
Farsz:
400 g mielonego mięsa z indyka
4 łyżki szpinaku (może być mrożony)
1 jajko
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
Sos:
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 marchew
400 g krojonych pomidorów z puszki
250 ml wody
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
1. Najpierw przygotowujemy sos. Obieramy cebulę, czosnek i marchew, siekamy cebulę i czosnek, a marchew ścieramy na tarce. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z czosnkiem aż się zarumieni. Wrzucamy na patelnię marchew i i tymianek, następnie smażymy kilka minut.
2. Na koniec dodajemy pomidory wraz z zalewą i 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy całość około 20 minut co jakiś czas mieszając.
3. Dalej przyrządzamy farsz do naszych pierożków. Obraną cebulę siekamy i dusimy na rozgrzanej oliwie pod przykryciem 2-3 minutki. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy je mieszając.
4. Do lekko przestudzonego mięsa dokładamy szpinak i jajko, wszystko razem dokładnie łączymy.
5. Na ciasto potrzebujemy mąkę, jajka i szczyptę soli. Do dołka zrobionego w kopczyku mąki wbijamy jajka, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy je na 3 równe części, każdą jeszcze raz zagniatamy i po uformowaniu z każdej kuli wkładamy do woreczka śniadaniowego (lub zawijamy w folię spożywczą) i odstawiamy na 15 minut (w temperaturze pokojowej).
6. Ciasto rozwałkowujemy (po kolei każdą z 3 części), kroimy na kwadraciki i o boku 5-6 cm. Na połowę z nich nakładamy po łyżeczce farszu (nie wolno jednak pobrudzić farszem brzegów, bo pierożki nie skleją nam się), i przykrywamy resztą kwadratów, a brzegi mocno zaklejamy – aby ułatwić sobie sprawę możemy użyć do tego widelca.
7. Pierożki wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą z łyżeczką soli. Po około 4 minutach wyciągamy je z wody łyżką cedzakową, po czym nakładamy na talerz z gorącym sosem.
Przyjemności!
Próbowałem. Smakowałem. Nie zwaracałem. Polecam serdecznie. Robert Makłowicz 😉
Szpinak uwielbiam. W wersji z mięsem jeszcze nie próbowałam go przygotowywać . Zdjęcie wygląda bardzo apetycznie więc się skuszę
Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl