Mleko jest jednym z najbardziej alergizujących produktów. Wiele osób nie może go spożywać. Owsiankę zwykle przygotowujemy na mleku, możemy jednak spróbować przyrządzić ją na inne sposoby Nie tylko ze względu na brak możliwości spożycia mleka, ale też dla urozmaicenia. Jednym z takich sposobów jest przygotowanie płatków owsianych na herbacie. Dzięki temu możemy zrobić owsiankę na setki smaków. Ja swoją owsiankę przygotowałam dziś z płatków owsianych błyskawicznych i na białej herbacie z maliną. Oczywiście, do takiego dania możemy dołożyć różnego rodzaju owoce (najlepiej zbliżonych do smaku herbaty). Ja jednak zdecydowałam się dziś na wersję ekspresową.
Składniki:
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 torebka herbaty
300 ml gorącej wody
szczypta soli
2 łyżeczki ksylitol
1. Herbatę zalewamy gorącą wodą. Czekamy aż się zaparzy (czas zgodny z instrukcją na opakowaniu).
2. Do gotowej herbaty wrzucamy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje cały czas mieszając.
3. Owsiankę doprawiamy szczyptą soli i ksylitolu.
4. Mieszankę przekładamy do miseczki. Możemy ozdobić ją listkiem mięty i od razu zabrać się do jedzenia.
Przyjemności.
Herbaciana owsianka? Ciekawy pomysł. Nigdy takiej nie jadłam i chyba trzeba bedzie to zmienić. Apetycznie wygląda.