Seler zawiera wiele składników mineralnych, witamin i innych związków potrzebnych naszemu organizmowi do właściwego funkcjonowania oraz do zdrowego i pięknego wyglądu. Często w codziennym przygotowywaniu posiłków zapominamy o tym warzywie. Czasem dodajemy bulwę do zupy czy przyrządzamy z niej surówkę, całkowicie zapominając o naci. Ta ma nie dość, że mniej kalorii, to jeszcze zawiera więcej związków odżywczych.
Seler bogaty jest w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowi i witaminę PP. Ukryta w nim jest też dwa razy większa ilość witaminy C niż w cytrusach! Seler zawiera też sporo fosforu, wapnia, cynku i potasu, oraz niewiele żelaza i magnezu. W bulwie co prawda nie znajdziemy beta-karotenu, który jest prekursorem do tworzenia witaminy A, za to w naci jest go pod dostatkiem. Ciemnymi łodygami uzupełnimy też niedobory witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Seler naciowy zawiera mnóstwo błonnika, pobudza więc trawienie i wspomaga przemianę materii. Ma działanie oczyszczające, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo wzmacnia włosy i odżywia skórę. Nać posiada również właściwości przeciwzapalne. Działanie uspokajające i przeciwdepresyjne zawdzięcza związkowi zwanemu phthalide o takich właśnie właściwościach. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.
Te ciekawostki zainspirowały mnie do zrobienia surówki z selera naciowego właśnie!
Surówka z selera naciowego
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
2 średnie pomidory
100 g twarogu półtłustego
2 łyżki oleju rzepakowego
suszone zioła prowansalskie
listki świeżej bazylii
sok z cytryny
sól
1. Łodygi selera skrój w cienkie krążki i skrop sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru.
2. Pokrój połówki pomidora na plasterki, dodaj do selera i wymieszaj.
3. Dodaj oliwę, zioła prowansalskie i sól. Dokładnie zmieszaj składniki.
4. Ser pokrój w kostkę i posyp nim surówkę. Na koniec dodaj listki bazylii.
Tak przyrządzona surówka może stanowić doskonały dodatek do obiadu.
Przyjemności.
Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Z cyklu zdrowe przekąski: Warzywa z sosem czosnkowo-koperkowym. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Szpinakowe smoothie. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl