Jako że wieczory nadal są chłodne i długie warto osłodzić je sobie przysmakami z dodatkiem egzotycznego owocu. Taka myśl zachęciła mnie dziś do pieczenia muffin z ananasem! A żeby było zdrowo, dodałam do nich otręby pszenne i nasiona lnu złocistego. Zarówno otręby jak i len są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego przemianę materii, dodatkowo len dostarczy nam kwasy omega-3, co pomoże utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
3/4 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
3 łyżki otrąb
2 łyżki lnu złocistego
mały ananas
1. Suche składniki (mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, otręby, len) mieszamy ze sobą i dodajemy składniki mokre (po wcześniejszym ich zmieszaniu). Wszystko razem łączymy łyżką
2. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (do ok. 3/4 wysokości). Jeśli ktoś ma ochotę można je na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi, które idealnie pasują do smaku ananasa.
4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Mam nadzieję, że choć przez moment poczujecie smak ciepłych krajów!
Przyjemności.
Ananasu musi być świeży z Kerfóra, czy może być także świeży z puszki?
Moze byc z Tesco. Ale świeży, czyli tak do godziny po zakupie.
Czyli z puszki odpada?
nie wiem
proszę mnie zaprosić na degustację! a nie tak bezkarnie nęcić!