Moją kolejną zdrową propozycją na drugie śniadanie są gryczane placki z płatkami ryżowymi i miodem. To taka alternatywa, lżejsza i bardziej puszysta wersja w stosunku do omletów. Lekkości nadają im ubite białka jaja.
Do przygotowania tych placków nie używam cukru, tylko miodu. Nadaje on placuszkom takiego przyjemnego, charakterystycznego smaku. Tak samo, jak zwykle, nie używam mąki pszennej, tylko jej bezglutenowego zamiennika – tym razem mąki gryczanej. Wypróbujcie jej koniecznie. Nie dość, że nie zawiera glutenu właśnie, to jeszcze nadaje potrawom zupełnie innego smaku niż najczęściej używana mąka pszenna.
Sama najbardziej lubię przepisy na coś, co może stanowić bazę do różnych dań, które tworzymy wymiennie stosując rozmaite dodatki. Tak możemy zrobić i z naszymi gryczanymi plackami. W zależności od tego, na co akurat mamy ochotę, możemy na wierzchu polać placki jogurtem, miodem, posmarować serkiem. Tak samo możemy kombinować z owocami (jabłko, banan, kiwi, czy owoce jagodowe, kiedy akurat jest na nie sezon), orzechami, czy pestkami dyni oraz nasionami słonecznika. Ja dziś wybrałam jabłko, pestki dyni i miód, sama nie wiem dlaczego. Po prostu miałam na to chętkę i dawno nie jadłam takiego połączenia.
Jak widzicie, wszystko zależy od Waszego apetytu i inwencji twórczej :).
Składniki (2 sztuki):
60 g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu + do polania na wierzchu
2 średnie jaja
szczypta soli
100 ml mleka bezlaktozowego
30 g płatków ryżowych
15 g masła
1 jabłko
pestki dyni
1. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Usypujemy górkę i po środku robimy wgłębienie. Białka jaj wbijamy do osobnej miski, a żółtka umieszczamy we wgłębieniu. Dodajemy mleko oraz miód i dokładnie mieszamy trzepaczką.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli „na sztywno”.
3. Białka przekładamy do reszty ciasta. Do całości dosypujemy także płatki ryżowe i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Na patelni (o średnicy ok 15-20 cm) rozgrzewamy połowę masła i wylewamy na nią połowę ciasta, aby powstała dość gruba warstwa. Smażymy na małym ogniu ok 3-4 minuty z każdej strony. Placek zsuwamy z patelni na talerz. Na wierzchu układamy kawałki jabłka i pestki dyni (możemy wybrać także inne dodatki) oraz polewamy miodem.