Dziś po całkiem, jak na mnie, długiej przerwie na blogu znów zagoszczą babeczki. Tym razem okazją do ich upieczenia była parapetówka organizowana przez moją siostrę i szwagra. Moja siostra (ona właśnie zajęła się poczęstunkiem na imprezce, a ja postanowiłam nieco jej pomóc) lubi moje wypieki, więc często liczy, że przy tego typu imprezach załapie się na słodkie przekąski. Stąd też mój pomysł na czekoladowe babeczki z egzotycznym wnętrzem. Nowy początek, zmiany oraz świeże możliwości, to i nowy przepis.
Przepis na samo ciasto jest dość klasyczny. Dorzucone są do niego jedynie kawałki gorzkiej czekolady, która po upieczeniu babeczek fantastycznie rozpływa się w ustach. Zaskoczeniem i innowacją w moich babeczkach jest nadzienie. Tam właśnie znajduje się dżem egzotyczny z kawałkami ananasa, mango i marakui. To on nadaje im charakteru i nutki niecodzienności.
Składniki (15 sztuk):
300 g mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g ksylitolu
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g masła
170 ml mleka (bez laktozy)
2 jaja
2 tabliczki gorzkiej czekolady
dżem egzotyczny
1. Do miski wrzucamy suche składniki i mieszamy je. Następnie dodajemy masło, jaja i mleko, miksujemy całość dokładnie ale nie za długo.
2. Czekoladę łamiemy w kostkę, a następnie rozdrabniamy nożem (każdy kawałek na 2 lub 3 części). Kawałeczki czekolady dorzucamy do ciasta i chwilkę miksujemy.
3. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
4. W foremce na muffiny umieszczamy papilotki.
5. Do każdej nakładamy łyżkę ciasta (aby zakrywało ono dno papilotki). Następnie na środek kładziemy łyżeczkę dżemu, a ten przykrywamy kolejną łyżką ciasta (surowe babeczki powinny sięgać do ok. 2/3 wysokości papilotki).
6. Babeczki umieszczamy w gorącym piekarniku i pieczemy około 20 minut (aż wierzch będzie popękany).
Przyjemności.
Ekstazy w ustach !
a gdzie te pizze?????:P
Są po prostu idealne! 😉
Jadłam. Były boskie!!!
Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you are a great author.I
will remember to bookmark your blog and may come back from now on. I
want to encourage you to ultimately continue
your great work, have a nice evening!