Zielona zupa krem z pora.

Po świątecznej obfitości potraw raczej tłustszych niż zazwyczaj zawsze szukam lekkich dań w okresie między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem. Oprócz tego, że staram się aby jak najszybciej zniwelować ewentualne poświąteczne nadprogramowe kilogramy, to myślę o tym, żeby załagodzić nieco nadwyrężony przewód pokarmowy. Nie wiem jak Wy, ale ja w święta nie potrafię odmówić sobie bigosu, schabu nadziewanego śliwką, czy makowca, dlatego zaraz po świętach zabieram się za swój organizm i staram się go oczyścić. Niesamowicie pomaga mi w tym kminek, który dodaję do większości potraw, aby wspomóc trawienie i nie odczuwać efektu wzdętego brzucha. Jedną z takich lżejszych potraw, które można sobie zaserwować w okresie międzyświątecznym, to zupa krem z pora, oczywiście z dodatkiem kminku.

After lots of the Christmas food which is always more fatty than that we usually eat during whole year I’m always looking for light dishes in the period between Christmas and New Year’s Eve. Besides that I try to lose the excessive kilogramss as soon as possible, I think about improving digestive abilities of my organism. I do not know how about you, but on holidays I can not deny myself to try the stew, pork loin stuffed with prunes or poppy seed cake. That’s why after the Christmas I try to clean my organism up. During this time cumin helps me. I add it to most foods to help digestion and prevent feeling of flatulent stomach. One of these lighter dishes that you can serve yourself during the time between Christmas and New Year’s Eve, is a cream soup with leek, of course, with the addition of cumin.

1 porcja dostarcza:

Energia: 163 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 13 g

zupa krem z pora.

Składniki: (4 porcje)

2 spore pory (tylko biała część)
1 duże jabłko
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz
sproszkowany czosnek
kminek
1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka białego sezamu

  1. Por dokładnie myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy por. Podsmażamy go na małym ogniu.
  2. Po kilku minutach podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem i dusimy ok 10 minut. W międzyczasie obieramy jabłko, wycinamy z niego gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
  3. Podsmażony por przekładamy do garnka, dodajemy jabłko i całość dokładnie blendujemy. Do masy porowo-jabłkowej dolewamy bulion i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
  4. Podajemy z nasionami słonecznika i sezamem.

zupa krem z pora.

zupa krem z pora.

zupa krem z pora.

zupa krem z pora.

zupa krem z pora.

zupa krem z pora.

Przyjemności.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *