Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią w cieście francuskim

Mało kto jest w stanie z ręką na sercu stwierdzić, że siedzenie godzinami w kuchni to jego ulubiona forma spędzania wolnego czasu. Owszem, sama lubię gotować. Jednak kiedy na głowie mam pracę, pranie, sprzątanie, zrobienie lunchu na następny dzień do pracy, zakupy, a do tego fajnie byłoby znaleźć chwilę na trening czy naukę języka, to trudno wyobrazić sobie, że do tego wszystkiego mam jeszcze przygotowywać wymyślny obiad, który zabiera mi cenną godzinę z dnia. Chyba każdy zna ten problem. Chcemy jeść smacznie, pożywnie, natomiast przygotowanie nie powinno zabierać więcej niż pół godziny.
Mam dla Was coś, co jest NAPRAWDĘ proste i szybkie. Ok, piecze się dłuższą chwilę, jednak w tym czasie nie musimy stać nad piekarnikiem, tylko możemy go wykorzystać na rozwieszenie prania, czy szybki trening na dywanie w salonie.
Dziś to, co Wam zaproponuję to zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią w cieście francuskim. Realnie jesteście w stanie przygotować ją w 15-20 minut + czas na pieczenie (~35 min). Całkiem nieźle, co?

I can bet that hardly anyone can tell with a hand on their hearts that spending hours in the kitchen is their favorite way of spending free time. Yes, I like cooking. But when I have a job on my head, laundry, cleaning, making lunch for the next day for work, grocery shopping, and it would be nice to find a moment for training or learning a language, it’s hard to imagine that I also would like to prepare a fancy dinner that takes me a precious hour of my day. I think everyone knows this problem. We want to eat tasty, nutritious food, while the preparation should not take more than half an hour.
I have something for you that is REALLY simple and fast. Ok, it bakes for quite a long time, but then we do not have to stand over the oven, but this while can be used to hang the laundry or to make a quick workout on the carpet in the living room.
Today, what I show you is a casserole with minced meat and zucchini in puff pastry. You can prepare it in 15-20 minutes + baking time (~ 35 min). Not bad, ugh?

1 porcja dostarcza:

Energia: 750 kcal
Białko: 32,5 g
Tłuszcz: 56,5 g
Węglowodany: 28 g

To idealna porcja dla osoby na diecie 2000 kcal

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Składniki (4 porcje):

ciasto francuskie
400 g mięsa mielonego wołowego
1 nieduża cukinia
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka oliwy
100 ml śmietanki 30%
2 jaja
1 kula mozzarelli
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
suszony tymianek

  1. Dno i brzegi blaszki o dość wysokich brzegach (mniejszej o połowę od płata ciasta) wyłóż papierem do pieczenia oraz ciastem francuskim tak, aby ciasto nieco wystawało poza blaszkę.
  2. Mięso włóż do miski, dodaj odrobinę wody, sól, pieprz i paprykę słodką do smaku. Całość dokładnie wymieszaj ręką.
  3. Warzywa pokrój – cukinię w cienkie półplasterki, paprykę w kostkę. W misce zmieszaj je z oliwą, solą i pieprzem.
  4. Na cieście układaj warstwowo mięso, cukinię, paprykę, następnie znów mięso i warzywa.
  5. Śmietankę dokładnie zmieszaj z jajami, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Taką masą zalej farsz zapiekanki.
  6. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli, a na koniec wystające brzegi ciasta zawiń do środka, aby nieco przykrywały zapiekankę z mięsem i warzywami od zewnętrznych stron.
  7. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz ok 35 min (aż mięso będzie gotowe).
    Można podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *