Na dziś mam pewną innowacyjną (przynajmniej w mojej kuchni) propozycję. Chciałabym Wam pokazać zapiekankę w nieco odmiennym stylu. Chodzi tutaj o zapiekankę z fetą i brokułami (jeśli ktoś lubi, to podobno świetnie pasują tu jeszcze czarne oliwki, jednak osobiście za nimi nie przepadam, więc nie zamieszczam ich w przepisie). To danie zupełnie różni się od klasycznego opisu zapiekanki, jednak smakuje ona niesamowicie, a sposób jej przygotowania jest naprawdę bardzo prosty.
Składniki:
200 g chleba z amarantusa (możemy go zastąpić chlebem razowym)
200 g sera feta
200 g brokułów
4 jajka
200 ml mleka
4 łyżki mąki (2 ziemniaczanej, 2 żytniej)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
1. Chleb, brokuły i fetę kroimy w dość drobną kosteczkę.
2. W dużej misce ubijamy białka, następnie dodajemy do nich żółtka i wszystko razem miksujemy.
3. Do jajek dodajemy mleko mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Do tej mieszanki dodajemy skrojony chleb, brokuły i fetę i wszystko łączymy ze sobą. Całość doprawiamy tymiankiem, solą (pamiętajmy, że feta nada już potrawie dość słony smak, tak więc nie przesadźmy) i pieprzem.
4. Masę przekładamy do podłużnej formy do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wierzch zapiekanki również zakryjmy papierem.
5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 min. Na ostatnie 10 min możemy odkryć wierzch potrawy, aby mogła nabrać ładnego, rumianego koloru.
Przyjemności.
Oj coś mi się wydaje, że niedługo ją zrobię:)
Na jak dużą foremkę jest ten przepis?
Moja foremka ma wymiary: długość: 34 cm, szerokość: 12 cm, pojemność: 2 l :). Pozdrawiam.