Macie ochotę na różnorodne smaki w jednym daniu? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to koniecznie zaplanujcie, że na jutrzejszy obiad będzie zapiekanka makaronowa z cukinią. Intensywne smaki przypraw użytych do indyka w połączeniu z delikatną cukinią, w towarzystwie brokuła oraz makaronu to połączenie wyśmienite. Całość zapieczona z mozzarellą komponuje się doskonale. Jest to fajny pomysł na obiad z przyjaciółmi, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie wystawnych dań. Podana z kieliszkiem wina z pewnością zaspokoi oczekiwania gości.
Would you like to eat a variety of flavors in one dish? If the answer is yes, you should plan this casserole for a dinner. The intense flavor of the spices on turkey in combination with a delicate zucchini, accompanied by broccoli and pasta is a great idea. The casserole roasted with mozzarella fits perfectly. This is a nice idea for a dinner with friends, when we do not have enough time to prepare sumptuous meals. Served with a glass of wine will satisfy the expectations of guests.
1 porcja dostarcza:
Energia: 501 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 45,5 g
Składniki (porcja dla 4 osób):
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego
250 g piersi z indyka
1 cukinia
2 cebule
1/2 brokuła
125 g sera mozzarella
1/2 puszki kukurydzy
2 jaja
1 małe opakowanie śmietany 12%
2 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz, kurkuma, chilli, pomidory igiełki, gałka muszkatołowa
- Makaron gotujemy al dente z odrobiną soli. Połowę makaronu układamy na sodzie naczynia żaroodpornego.
- Mięso kroimy w małe kawałki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, odrobiną chilli, igiełkami pomidora i smażymy aż się zarumieni. Przekładamy usmażonego indyka do naczynia żaroodpornego i układamy na makaronie.
- Cukinię i cebulę obieramy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Wrzucamy na olej po smażeniu mięsa, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy, nakładamy na mięso.
- Brokuł lekko solimy i gotujemy na parze ok. 5 minut. Dzielimy na różyczki i układamy na cukinii z cebulą. Brokuł przykrywamy warstwą makaronu. Mozzarellę kroimy w plasterki, układamy na wierzchu zapiekanki.
- Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową. Polewamy sosem jajeczno-śmietanowym wierzch zapiekanki i posypujemy kukurydzą.
- Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Przyjemności.
Uwielbiam brokuł, uwielbiam cukinie i zapiekanki! Na pewno ją wypróbuję 😉