Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową.

Zawsze kiedy nie wiem, co zrobić na obiad, decyduję się na różnego typu zapiekanki makaronowe czy ryżowe. I tym razem nie oparłam się pokusie i przygotowałam zapiekankę makaronową. Jako dodatki użyłam fasolki szparagowej, marchwi i drobiowych parówek. Musiałam wykorzystać jeszcze ostatnie chwile sezonu na fasolkę, więc z chęcią dorzuciłam ją do obiadu. Całość doprawiłam do smaku ziołami prowansalskimi, które ostatecznie wydobyły niesamowity charakter zapiekanki.

zapiekanka makaronowa

Moja zapiekanka makaronowa, jak to zwykle u mnie bywa, musiała być tak przygotowana, aby z łatwością przełożyć ją do plastikowego pojemnika i wziąć ze sobą do pracy czy na uczelnię. Takie dania przemawiają do mnie najbardziej, bo niestety mam zwyczaj jedzenia raczej poza domem, niż na spokojnie przy stole we własnej kuchni. Wzięcie ze sobą pojemniczka z jedzeniem i widelca, to mój stały punkt dnia, więc nieskomplikowane potrawy to zdecydowanie moja działka. Jeśli i Wy co dzień jesteście w biegu, a nie chcecie rezygnować z domowego jedzenia, to szybko zakochacie się w tego typu jedzeniu – kilkuskładnikowe, wymieszane i zapakowane do jednego naczynia :).

Składniki:

200 g makaronu pełnoziarnistego
250 g fasolki szparagowej
3 parówki drobiowe
2 średnie marchewki
1 mała czerwona cebulka
1 topiony serek
100 g kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
ksylitol

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2. Fasolkę obieramy, kroimy w 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (ok 20 min) w wodzie z 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką ksylitolu.

3. Cebulkę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z 1 łyżką oliwy i czekamy aż się zeszkli. Parówki oraz obraną marchew kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi i podsmażamy chwilkę.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę makaronu. Na nim układamy kawałki topionego serka – zużywamy połowę opakowania – i wysypujemy kukurydzę. Na to wykładamy warzywa i parówki z patelni. Jako kolejną warstwę układamy fasolkę, a na wierzchu umieszczamy resztę serka i makaronu.

5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut i zapiekamy.

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

 

Przyjemności.

2 Comments

  1. Pingback: Zapiekanka makaronowa z brokułami. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *