Zapiekana papryka z serem i sosem słonecznikowym.

Chciałabym Wam dziś przedstawić potrawę godną zainteresowania. Jest wbrew pozorom bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak jest interesujący i niespotykany. Ciężko mi nawet porównać moje odczucia smakowe przy tym daniu w stosunku do jakiegokolwiek innego. Myślę, że jest to coś warte spróbowania. Mówię tu o zapiekanej papryce z serem i słonecznikiem

Kiedy pierwszy raz przyrządzałam tę potrawę, nie wiedziałam za bardzo, co z tego wyjdzie. Połączenie smaków papryki, sera wędzonego i słonecznika bardzo mnie zaintrygowało. Po spróbowaniu okazało się, że to miks doskonały!

Składniki:

2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
olej rzepakowy
60g sera mozzarella
80g wędzonego sera
4 łyżki słonecznika
sól
pieprz
natka pietruszki

1. Umyć, osuszyć papryki i przeciąć je wzdłuż na pół. Usunąć gniazda nasienne.

2. Papryki posmarować delikatnie oliwą i położyć na blasze rozkrojoną stroną do dołu. Piec je ok. 10 min w temperaturze około 180 stopni.

3. Na ostatnie 3 minuty pieczenia papryk, dołożyć na blachę ziarna słonecznika, aby się uprażyły.

4. Wyjąć papryki z pieca, odwrócić rozkrojoną stroną do góry i powkładać w nie kawałki sera mozzarella i wędzonego. Piec je w ten sposób około 10 min (aż do roztopienia sera, ale tak by papryki się nie przypaliły).

   

 

5. W tym czasie przygotowujemy sos ze słonecznika. Uprażone ziarna oraz posiekaną natkę pietruszki zalewamy olejem rzepakowym. Dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

6. Papryki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem.

 

 

Możemy też podać papryki z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym!

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Jak Włosi przygotowują ich słynną, przyszną pizzę? | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *