Chciałabym Wam dziś przedstawić potrawę godną zainteresowania. Jest wbrew pozorom bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak jest interesujący i niespotykany. Ciężko mi nawet porównać moje odczucia smakowe przy tym daniu w stosunku do jakiegokolwiek innego. Myślę, że jest to coś warte spróbowania. Mówię tu o zapiekanej papryce z serem i słonecznikiem
Kiedy pierwszy raz przyrządzałam tę potrawę, nie wiedziałam za bardzo, co z tego wyjdzie. Połączenie smaków papryki, sera wędzonego i słonecznika bardzo mnie zaintrygowało. Po spróbowaniu okazało się, że to miks doskonały!
Składniki:
2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
olej rzepakowy
60g sera mozzarella
80g wędzonego sera
4 łyżki słonecznika
sól
pieprz
natka pietruszki
1. Umyć, osuszyć papryki i przeciąć je wzdłuż na pół. Usunąć gniazda nasienne.
2. Papryki posmarować delikatnie oliwą i położyć na blasze rozkrojoną stroną do dołu. Piec je ok. 10 min w temperaturze około 180 stopni.
3. Na ostatnie 3 minuty pieczenia papryk, dołożyć na blachę ziarna słonecznika, aby się uprażyły.
4. Wyjąć papryki z pieca, odwrócić rozkrojoną stroną do góry i powkładać w nie kawałki sera mozzarella i wędzonego. Piec je w ten sposób około 10 min (aż do roztopienia sera, ale tak by papryki się nie przypaliły).
5. W tym czasie przygotowujemy sos ze słonecznika. Uprażone ziarna oraz posiekaną natkę pietruszki zalewamy olejem rzepakowym. Dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
6. Papryki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem.
Możemy też podać papryki z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym!
Przyjemności.
Pingback: Jak Włosi przygotowują ich słynną, przyszną pizzę? | DlaPrzyjemnosci.pl