Nareszcie mam troszkę więcej czasu na przygotowywanie dań wymagających trochę uwagi. Dziś na obiad zaplanowałam wołowinę zapiekaną w sosie pomidorowym. Jest to potrawa o tyle wymagająca od nas czasu, że żeby przyrządzić smaczną i miękką wołowinę musimy długo ją gotować. Jednak to poświęcenie naprawdę się opłaca, ponieważ ten rodzaj mięsa z właściwie przygotowany i podany z ryżem czy ziemniakami puree smakuje wyśmienicie.
Składniki:
300 g ugotowanej wołowiny
2 1/2 łyżki masła
2 łyżki mąki żytniej
2 szklanki bulionu
2 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek startego sera edamskiego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta stewii
sól
pieprz
1. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy mąkę żytnią i w ten sposób przygotowujemy zasmażkę.
2. Do chłodnego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie w tej mieszance rozprowadzamy zasmażkę. Całość gotujemy na małym ogniu około 5-10 min cały czas mieszając. Na koniec przyprawiamy stewią, solą i pieprzem do smaku.
3. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układamy plastry wołowiny, polewamy sosem, a na wierzchu posypujemy startym serem. Całość skrapiamy resztą roztopionego masła (ok. 1/2 łyżki)
4. Naczynie umieszczamy w nagrzanym piekarniku i zapiekamy potrawę w 180 stopniach około 25-30 minut.
Tak przygotowane mięso możemy podać z ziemniakami puree lub ryżem, a jako jarzyna świetnie pasuje mizeria lub sałata zielona (również może być polana śmietaną).
Przyjemności.
Moje smaki