Włoskie ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią.

W poprzedni weekend miałam wolne pierwszy raz od nie pamiętam kiedy. Żadnej nauki, żadnych rodzinnych imprez, żadnej pracy, po prostu nie musiałam robić NIC. Postanowiłam wreszcie odpocząć i to tak konkretnie. No ale jak to w piątkowy wieczór, nie można go spędzać samemu, zaprosiłam więc do siebie kilkoro znajomych. Od wstępu usłyszałam jednak od mojej przyjaciółki, że jeśli nie zrobię  nic do jedzenia, to ona nie przychodzi. Nie uśmiechało mi się co prawda sterczenie nad garami pół piątku – miał być w końcu wolny, ale przyjaciół nie wolno zawodzić. Musiałam wymyślić coś na szybko, aby było smacznie, a przy okazji się nie zmęczyć za bardzo ;). Postawiłam na sprawdzone (i moje ukochane) włoskie smaki. W ręce wpadł mi ostatnio przepis na ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią, bez dłuższego zastanawiania postanowiłam go więc wypróbować!

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

Składniki:

Ciasto:
750 g mąki owsianej
350 ml wody
20 g drożdży
50 ml oleju
1/2 łyżeczki soli
Wierzch:
1 cebula
200 g pomidorów krojonych bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
suszona bazylia
sól
pieprz
150 g mozzarelli
świeża bazylia

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy aż przestanie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i rozwałkowujemy.

2. Na patelni podsmażamy cebulkę i dorzucamy pomidory oraz koncentrat. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

3. Ciasto smarujemy pastą pomidorową, wierzch posypujemy startą mozzarellą oraz kawałkami bazylii.

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

4. Wszystko zwijamy w rulon jak roladę. Kroimy w ok 1,5-2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w rozsądnych odległościach, aby mogły wyrosnąć.

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

5. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach.

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

ślimaczki z mozzarellą i aromatyczną bazylią

Przyjemności!

By Niejadek Zjadł Obiadek

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *