Włoska tarta z mozzarellą i pomidorami.

Aby umilić sobie te deszczowe ostatnio popołudnia, postanowiłam nieco przybliżyć tutaj włoskie klimaty. Jako że akurat tak się zdarzyło, że mam dzień wolny, mogłam pozwolić sobie na iście południowy zapał i udawać, że czas nie istnieje. Jak to we Włoszech – na wszystko jest czas, a wszystko dzieje się powoli – ja pozwoliłam sobie na pełen luz od rana. Zaparzyłam espresso, poczytałam książkę (gdyby nie pogoda, można by pozwolić sobie nawet na posiedzenie z kawą na balkonie), za to na obiad zaplanowałam włoską tartę z pomidorami i bazylią.

włoska tarta.

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki (1 mąki owsianej i 1 ryżowej)
pół kostki masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
farsz:
200 g żółtego sera startego na grubych oczkach
90 g koncentratu pomidorowego
100 g mozzarelli
3 średnie pomidory
4 plastry szynki
suszona bazylia
sól
pieprz

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej posiekane masło, wodę i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. Z ciasta lepimy kulę, wkładamy do folii i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

włoska tarta.

włoska tarta.

2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto chwilę ugniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i przekładamy na wałku do formy na tartę wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.DSC

włoska tarta.

włoska tarta.

3. Na upieczonym cieście rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i posypujemy delikatnie suszoną bazylią, solą i pieprzem. Następnie ciasto posypujemy połową startego sera i układamy na nim pomidory i mozzarellę pokrojone w plastry. Ponownie oprószamy farsz przyprawami. Na wierzch układamy pokrojoną w paseczki szynką i posypujemy resztą sera.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

4. Ciasto z farszem wkładamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopni. Przed podaniem, kawałki tarty możemy udekorować listkiem świeżej bazylii.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

włoska tarta.

Przyjemności.

5 Comments

  1. Pingback: Jak Włosi przygotowują ich słynną, przyszną pizzę? | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *