Włoska bruschetta – najlepsza przekąska.

Ciao!

Bruschetta to chyba moja ulubiona włoska przystawka. Bagietka, pomidorki, oliwa – najbardziej podstawowy zestaw, ale zawsze wychodzi pysznie. Jest to doskonała przekąska do wieczornej lampki wina we dwoje, czy też obiad z przyjaciółmi. Dzisiaj przepis prosto z Palermo, nieco urozmaicony o dodatkowe warzywa.

bruschetta.

Składniki:

8 kromek bagietki
2 pomidory
1 mała papryka żółta
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa
sól
pieprz

1. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do kilku łyżek oliwy. Smarujemy nią bagietkę i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 3-5 minut aż kromki zrobią się rumiane i chrupiące.

2. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę, i cebulę również kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy i wrzucamy wszystko do miseczki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy.

3. Pieczywo wyciągamy z piekarnika, nakładamy na nie warzywną mieszankę i od razu podajemy, gdyż najlepiej smakują na ciepło.

bruschetta.

bruschetta.

bruschetta.

bruschetta.

 bruschetta.

bruschetta.

bruschetta.

bruschetta.

bruschetta.

bruschetta.

Przyjemności.

5 Comments

  1. Pingback: Tiramisu prosto z Włoch, czyli co jedzą Sycylijczycy na drugie śniadanie. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *