Z cyklu zdrowe przekąski: Warzywa z sosem czosnkowo-koperkowym.

Niedawno wspominałam Wam o pomyśle, który wraz ze znajomymi chcemy wcielić w życie, a mianowicie mam tu na myśli zastąpienie tuczących przekąsek bardziej zdrowymi. Poddałam już ostatnio pomysł na wykorzystanie w tym celu owoców w postaci szaszłyków. Tym razem wychodzę na przeciw miłośnikom raczej mniej słodkich przegryzek. Jeżeli lubicie chrupać i nie przeraża Was sos czosnkowy (oczywiście można jeść bez niego, ale z doświadczenia wiem, że większość osób przeboleje czosnkowy aromat i kusi się na tę przyjemnostkę ;)), to dzisiejsza propozycja jest stworzona dla Was. Dziś zachęcę Was do wykorzystywania warzyw, które są kopalnią witamin, do przygotowywania imprezowych przekąsek.

warzywny talerz.

warzywny talerz.

Jak zwykle wykonanie nie jest trudne, a pomysł zbyt wyszukany. Po prostu musi się chcieć. Naprawdę przygotowanie takiego talerza z warzywami nie zabiera zbyt wiele czasu, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Wystarczy kilka rodzajów kolorowych produktów i ręce aż same rwą się do krojenia ;).

warzywny talerz.

warzywny talerz.

U  mnie na przekąskowym talerzu znajdziecie klasycznie marchew pokrojoną w słupki, seler naciowy, o którym pisałam już jakiś czas temu. Od około roku na nowo zawitał w mojej kuchni na dobre. Nie dość że smakuje, to jeszcze dostarcza nam wielu dobroczynnych substancji :). Kolejnym składnikiem, jakiego nie może zabraknąć w mojej wizji tych przekąsek jest zielony ogórek. Pyszności!

warzywny talerz.

warzywny talerz.

warzywny talerz.

Dla uciechy oka dorzuciłam także pomidorki cherry przekrojone na połówki. Tak, aby wygodnie było je wsunąć na raz ;). Fajnym urozmaiceniem były różyczki brokuła, które idealnie smakowały zamoczone w sosie czosnkowo-koperkowym. Przed podaniem wrzuciłam je na chwilkę do wrzątku.

warzywny talerz.

warzywny talerz.

Myślę, że nie muszę o tym wspominać, ale zrobię to na wszelki wypadek. Zawsze pamiętajmy o tym, żeby przed podaniem wszystkie warzywa dokładnie umyć i ewentualnie, jeśli to konieczne lub akurat takie mamy widzimisię , obrać ze skórki. Jest to obowiązkowa czynność, bo chyba nikt z nas nie chciałby narażać swoich gości na żołądkowe nieprzyjemności, nie wspominając już o poważniejszych zatruciach. No ale święcie wierzę w to, że każdy, nawet gdybym nie wspomniała o tym, zdecydowanie pamiętałby o myciu warzyw.

warzywny talerz.

warzywny talerz.

Sos czosnkowo-koperkowy jest naprawdę banalny w przyrządzeniu. Potrzebujemy jedynie: jogurt naturalny (dobrze gdyby był gęsty), kilka ząbków czosnku (w zależności jaką intensywność smaku chcemy uzyskać), koper – drobno posiekany, sól i pieprz. Do jogurtu wciskamy obrane ząbki czosnku, dosypujemy koper, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mówiłam, że przygotowanie jest najprostsze w świecie, jednak smak jest wyjątkowy.

SONY DSC

warzywny talerz.

Dodatkowo dla fajnego efektu wizualnego postanowiłam sos podać w wydrążonej wcześniej czerwonej papryce (można oczywiście tutaj dowolnie bawić się kolorem, jednak ja miałam akurat wizję na czerwoną ;)). Sos prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie w takiej miseczce. Dookoła papryki układamy przygotowane wcześniej warzywa. I tworzymy z całości coś na kształt słońca. Moim zdaniem takie podanie przykuwa wzrok i stanowi fajny akcent na stole.

warzywny talerz.

warzywny talerz.

Przyjemności.

3 Comments

  1. Pingback: Francuski omlet z warzywami. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Pyszny domowy hummus. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *