Ziemniaki, marchew, buraki. Brzmi nudno? Wcale nie musi. Te warzywa korzeniowe królują w polskich kuchniach, niejednej więc osobie już obrzydł kolejny obiad z ziemniakami, czy gotowaną marchewką. W diecie Polaków ziemniaki są głównym źródłem witaminy C w diecie. Wydaje się to dziwne, gdyż jeśli porównamy zawartość witaminy C w 100 g ziemniaka, a w 100 g cytryny, to okaże się, że cytryna ma jej 3 razy więcej. Dlaczego więc tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Ile cytryn zjadamy w ciągu dnia, czy tygodnia? Zwykle może jedną, dwie w tygodniu, czyli jakieś 100-200 g, za to ziemniaków zjadamy znacznie więcej, stąd też są one lepszym źródłem tej witaminy :).
Nie ma jednak co się rozpisywać. O tym, że ziemniaki są podstawą naszej diety nie muszę nikogo przekonywać. Dziś jednak chciałabym je pokazać w trochę innej niż klasyczna odsłonie. U mnie na talerzu raczej rzadko (poza wiosną, kiedy młode ziemniaczki królują w mojej kuchni) pojawiają się jako dodatek po prostu do mięsa i surówki. Tym razem wraz z marchwią, burakami i piersią z kurczaka stanowiły bazę do sosu, który podałam z ryżem.
Składniki (porcja dla 2 osób):
3 spore ziemniaki (250 g)
6 marchewek
1 duży lub 2 małe buraki
2 małe cebule
1 duża pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżka mąki żytniej razowej
sól, pieprz, imbir, chilli, kurkuma
ryż
1. Warzywa obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz kurczaka wrzucić na patelnię z oliwą. Doprawić według własnego gustu.
2. Ziemniaki, marchew i buraki pokroić w półksiężyce.
3. Podsmażone mięso wraz z cebulą przełożyć do garnka, dodać pokrojone warzywa korzeniowe, a następnie zalać wodą do poziomu warzyw. Przykryć i dusić ok 20-30 min aż warzywa zmiękną.
4. Na koniec dodać mąkę i gotować jeszcze chwilę bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Podawać z ryżem.
Przyjemności.
Ciekawe danie. Pozdrawiam
Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2015
wygląda apetycznie
Zapraszam do mnie : Klik Klik Klik
Pingback: Kurczak w sosie miodowo-musztardowym. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl