Jabłka to jedne z moich ulubionych owoców. Są one dostępne o każdej porze roku, a dodatkowo dzięki temu, że są powszechne w naszym kraju, ich cena nie zwala nas z nóg swoją wysokością (niestety większość z nas nie je owoców, ponieważ są one stosunkowo drogie w porównaniu do innych przekąsek!). Wielu ludzi nie zna prozdrowotnych właściwości jabłek, a w Anglii słynne jest przysłowie: Jedno jabłko dziennie i lekarz nie potrzebny (One apple a day, keeps the doctor away). Za to polscy żywieniowcy twierdzą, że powinniśmy jeść 2 jabłka dziennie – jedno w ciągu dnia, a drugie na kolację.
Składniki odżywcze zawarte w jabłku.
Jabłka głównie powinniśmy jeść w postaci surowej. Mają one wtedy najwyższą zawartość składników, które są dla nas ważne. Tak samo, zwykle odrzucamy te elementy, które zawierają wiele pektyn – skórkę i gniazdo nasienne. Pektyny biorą udział w detoksykacji naszego organizmu przez wiązanie metali ciężkich, dzięki czemu mogą zostać one usuwane. Regulują również florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a co za tym idzie, chronią przed miażdżycą i dalej przed zawałem.
Większość z nas stosuje dietę z przewagą produktów spożywczych zakwaszających środowisko organizmu, co prowadzi do choroby zwanej kwasicą. Kwasica może powodować uwalnianie z kości składników mineralnych, co prowadzi do osteoporozy, dalszymi skutkami zakwaszenia organizmu jest cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, upośledzenie funkcji nerek i rozwój kamicy nerkowej oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jabłko jest produktem o działaniu zasadotwórczym, czyli wywiera wpływ na alkalizowanie środowiska chemicznego naszego organizmu.
W jabłkach zawarta jest spora ilość witaminy C, która ma zbawienny wpływ na naszą odporność oraz przyspiesza gojenie się ran. Witamina ta wspomaga także wchłanianie wapnia, który wzmacnia paznokcie, włosy i zęby. Jabłka bogate są magnez, potas, który reguluje napięcie mięśni oraz żelazo – przeciwdziałające anemii. W tych owocach występuje również krzem powodujący zdrowy wygląd włosów i paznokci. Możemy w nich znaleźć przeciwutleniacze, które znane są z właściwości zapobiegających nowotworom.
Jabłka mają niski indeks glikemiczny – oznacza to nic innego, jak powolne uwalnianie glukozy do krwi. Jej stężenie we krwi nie „skacze” nagle po spożyciu, tylko wzrasta systematycznie. Z pewnością możemy więc powiedzieć, że owoce te bez obaw mogą być spożywane przez cukrzyków.
Jabłka pomogą nam również zrzucić kilka zbędnych kilogramów
A to wszystko dzięki błonnikowi – naszemu sprzymierzeńcowi w czasie odchudzania.
Jabłka są niesamowitym źródłem błonnika pektynowego (jeśli ktoś z Was kupował kiedyś błonnik w aptece stacjonarnej lub też aptece internetowej, to pewnie zauważył, że zwykle jest to błonnik jabłkowy!). Pomaga on w usuwaniu resztek pokarmowych zalegających w przewodzie pokarmowym poprawiając perystaltykę jelit, co przyspiesza przemianę materii. Błonnik pęcznieje, tak więc powoduje uczucie sytości, dodatkowo spowalnia wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni i pełni energii. Posiada on także zdolności absorbowania tłuszczów.
Na koniec kilka wariacji na temat!
Jabłka możemy jeść oczywiście pod rozmaitymi postaciami. Surowe, gotowane, jako dodatek do różnego rodzaju ciast i ciasteczek, dodane do surówek czy sałatek (tarta marchew z jabłkiem, surówka selerowa z jabłkiem i rodzynkami, buraczki z tartym jabłkiem, sałatka brukselkowa z jabłkiem i oczywiście sałatka klasyczna jarzynowa)!
A oto kilka moich ulubionych propozycji:
Jogurt z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkiem
Gotowane jabłka
Ryż z musem jabłkowym i cynamonem dosłodzony ksylitolem
Tarta jabłkowa
Przyjemności.
wszystko świetnie tyle, że średniej wielkości jabłko to jeden wymiennik w diecie cukrzyków..
smakowicie – dużo wiadomości, a i dobrze, że jabłko tanie i dostępne. niby pospolite, a wcale nie nudne:)
Pingback: Pyszne placki fińskie. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Crumble z jabłkami. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Jestem bardzo ciekawa, od kiedy żywieniowcy zalecają owoce/jabłka na kolację. Zachęcam do pogłębienia wiedzy. Tekst dla przeciętnego „Kowalskiego” jest nieprzystępny. Szkoda, że jabłka z jogurtem zostały obrane ze skórki, najcenniejszej jadalnej części, bogatej w błonnik, o którym tak się rozwodzisz. Mimo wszystko fajne propozycje.
Pingback: Zimowa owsianka z jabłkiem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Świąteczne smoothie. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl