Ukochany krem dyniowy.

Halloween zbliża się do mnie w tym roku wyjątkowo wielkimi krokami. Nie zdążyłam zauważyć, kiedy to minął już cały październik i przyszedł mój ulubiony sezon na dynię. Więc tak, jak co roku zima zaskakuje kierowców, tak tej jesieni sezon dyniowy zaskoczył mnie ;). I tak jak co roku dynia króluje u mnie w kuchni pół jesieni, tak w tym roku sezon już w połowie, a u mnie na stole dynia zawitała po raz pierwszy. No ale nie ma co się przejmować, jeszcze nie raz się tutaj pojawi!

Dziś pod postacią kremu. Oczywiście mojej ulubionej formy zupy nie mogło zabraknąć i tym razem. Krem dyniowy przygotowałam dziś rano, tak że dla chcącego nic trudnego :P, bo właściwie to przygotował się prawie że sam. Zaraz po wstaniu nastawiłam bulion, dynię wrzuciłam do piekarnika i poszłam się szykować. Tak że po wyjściu z łazienki wystarczyło połączyć, doprawić, zmiksować i voila!

Halloween is coming up to me exceptionally quickly this year. I did not get notice when it has passed all of October and came my favorite pumpkin season. Every year, winter surprises drivers, but this time pumpkin surprised me ;). Every year, pumpkin rules in my kitchen, this year it’s on my table on the first time and we are already in mid- season.. Well, there is nothing to worry about, a pumpkin will be here not only one time.

Today, a pumpkin is in the form of a cream. Of course, I could not miss my favorite form of soup. This morning I prepared pumpkin cream, actually it almost prepared by itself, so I could get ready in the bathroom. So that after leaving the bathroom was enough to combine all components, season, mix and voila !

Jedna porcja to:
Energia: 190 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcz: 8,9 g
Węglowodany: 22,5 g
Błonnik: 7,5 g

krem dyniowy.

krem dyniowy.

 

 

Składniki (3 porcje):

800 g dyni (u mnie kawałek wielkiej sztuki ;))
1  cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
włoszczyzna na bulion
liść laurowy
ziele angielskie
1/3 szklanki śmietanki 12%
1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, pieprz
natka pietruszki
pestki dyni

krem dyniowy.

krem dyniowy.

  1. Dynię myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 20 minut. Dynię wyjmyjemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię blendujemy na puree.
  2. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do litra zimnej wody. Po 15 minutach gotowania dokładamy por i przyprawiamy solą, pieprzem w ziarnach, zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy jeszcze kilka minut.
  3. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek.
  4. Cebulę i czosnek dodajemy do dyniowego puree. Całość doprawiamy.
  5. Doprawione puree warzywne przekładamy do garnka, dodajemy 2,5 szklanki bulionu warzywnego (ilość bulionu zależy od konsystencji dyni; dodajemy go tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu), całość mieszamy i podgotowujemy.
  6. Krem podajemy z posiekaną pietruszką i pestkami dyni.

krem dyniowy.

krem dyniowy.

krem dyniowy.

krem dyniowy.

12200913_1010905305597417_934589420_n

Przyjemności.

Sposób na dynię 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *