Tort bardzo czekoladowy przekładany bitą śmietaną.

Ze względu na dietę przepisaną od lekarza, osobiście nie powinnam jeść czekolady, jednak jako prawdziwy czekoladożerca, muszę choć czasem pozwolić sobie na czekoladową przyjemność. Żeby nie dokładać minusów, do przygotowania tortu nie użyłam czekolady mlecznej, a ciemnej gorzkiej. Muszę przyznać, że efekt zadowoli prawdziwego czekoladoholika! Jest baaardzo czekoladowo.

SONY DSC

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki (pół na pół żytniej i ryżowej)
200 g ksylitolu
125 g masła
2 jajka
3 łyżki kakao
175 ml wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g gorzkiej czekolady
125 ml kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Bita śmietana:
250 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka stewii
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
140 g gorzkiej czekolady
110 ml kwaśnej śmietany 18%

1. W garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę. Czekoladę na ciasto połamaną na kawałeczki oraz kwaśną śmietanę i 70 g ksylitolu wkładamy do miseczki i umieszczamy nad wodą, aby para wodna mogła ją ogrzewać i rozpuszczać naszą czekoladę.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

2. Masło ucieramy na gładką masę, gdy ją już otrzymamy, powoli dodajemy pozostałą ilość cukru. Następnie białka wbijamy do pojemnika, gdzie będziemy je ubijać, a żółtka dodajemy do masła utartego z cukrem.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

3. Mąkę mieszamy z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Mikser ustawiony nad masą z masła cukru i żółtek ustawiamy na najmniejsze obroty i stopniowo dodajemy na zmianę mieszankę mąki i wodę.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka i roztopioną czekoladę wrzucamy do naszej masy na ciasto i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (moja ma 24 cm) i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 40 minut.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

6. Śmietankę kremówkę wlewamy do miski, wsypujemy ksylitol oraz cukier waniliowy i ubijamy na sztywno.

7. Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na pół i na spodnią część nakładamy bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchnią częścią.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną. tort czekoladowy z bitą śmietaną.

8. Czekoladę rozpuszczamy tak, jak poprzednio (jak na masę na ciasto) i dodajemy do niej ciepłą kwaśną śmietanę. Dokładnie miksujemy i smarujemy polewą wierzch tortu.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

Tak przygotowane ciasto możemy podawać na stół. Smacznego!

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

tort czekoladowy z bitą śmietaną.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *