Tak bardzo lubiany ser mozzarella.

Mozzarella jest przydatnym i bardzo atrakcyjnym produktem w naszej kuchni. Wszyscy chyba lubimy, kiedy to właśnie ten rodzaj sera idealnie ciągnie się w naszych przekąskach. Dziś chciałam zastanowić się nad jej wadami i zaletami. Czy warto ozdabiać nią swoje potrawy oraz czy smak i konsystencja są jej jedynymi zaletami.

Zacznę może od tego, że mozzarella jest to ser dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Cecha ta jest szeroko wykorzystywana w różnego rodzaju potrawach, głównie daniach tradycyjnej kuchni włoskiej. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic, względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki.

mozzarella.

Ser tego rodzaju nie jest może super zdrowy. Wyczytałam gdzieś za to ekstra określenie na mozzarellę, że jest to napakowany wapniem fast food.

mozzarella.

Mozzarella jak wiele serów zabiera sporą ilość tłuszczów nasyconych. Tłuszcze te podnoszą poziom cholesterolu w naszym organizmie, a co za tym idzie, przyczyniają się do rozwoju chorób serca.

mozzarella.

Nie ma jednak żywności tylko złej, albo tylko dobrej, tak więc (na całe szczęście dla miłośników tego właśnie rodzaju sera) jasne strony spożywania mozzarelli też znalazłam.

mozzarella.

Pierwszym atutem tego sera jest to, że jest dobrym źródłem protein, które są konieczne do rozwoju organizmu. Kolejną, i bardzo ważną, dobrą stroną jest to, że zawiera ona dużo wapnia. Jest to składnik mineralny potrzebny naszemu organizmowi do utrzymania zdrowych kości. Dodatkowo, coraz więcej danych wskazuje, że dieta bogata w wapń może przyczyniać się do obniżenia wagi ciała i ilości tkanki tłuszczowej. Możemy więc stwierdzić, że taki rodzaj diety chroni przed otyłością. Przy obecnym odsetku osób otyłych w naszym społeczeństwie, jest to naprawdę ważny aspekt.

mozzarella.

Podsumowując, w żadnym wypadku nie twierdzę, że mamy się opychać mozzarellą codziennie (z żadnym produktem spożywczym, nawet najbardziej prozdrowotnym nie możemy przesadzać). Jednak kiedy już zdecydujemy się na jej zjedzenie, róbmy to bez wyrzutów sumienia i czerpmy radość z jej smaku.

mozzarella.

Na sam koniec dodam, że mozzarella jest składnikiem wielu przekąsek, sałatek czy dań mięsnych. Najbardziej popularne i jakże uwielbiane przeze mnie są kanapki zapiekane z mozzarellą, pomidorem i bazylią. Jest to świetny pomysł na zastąpienie chipsów czy paluszków na spotkaniu ze znajomymi. Pracy niewiele, a jaki efekt!

mozzarella.

Przyjemności.