Szarlotka z kokosową pianą z utęsknieniem czeka na wiosnę.

Ciasta owocowe zawsze przywodzą mi na myśl piękną pogodę i słońce za oknem. Okres, kiedy temperatura na dworze przekracza 20 stopni, kojarzy mi się nieodzownie z jabłecznikami, plackami ze śliwką czy rabarbarem. Zimy mam już naprawdę po kokardę i czekam na ten czas, kiedy będzie można iść w krótkich spodniach na działkę, zerwać kiść porzeczek i wciągnąć na raz ! W ramach namiastki słonecznych dni przygotowałam dziś szarlotkę z musem jabłkowym, przygotowanym tej jesieni z jabłek osobiście zrywanych z własnego drzewa. Dodatkowo na wierzchu tego ciasta znalazła się piana ubita z białek z wiórkami kokosowymi. Nic tylko palce lizać!

ciasto jabłkowo-kokosowe.

Jabłkowo-kokosowa szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

kruche ciasto:
3 szklanki mąki (1 żytniej, 1 kukurydzianej, 1 ziemniaczanej)
1 kostka margaryny
1/3 szklanki ksylitolu
4 żółtka
3 łyżki śmietanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta
mus jabłkowy:
1 litr musu jabłkowego (może być też 1 kg skrojonych w plasterki jabłek)
3 łyżeczki stewii
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
piana kokosowa:
4 białka
200 g wiórków kokosowych
90 g ksylitolu

1. Mąkę wrzucamy do miski, dorzucamy również proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kawałki, żółtka oddzielone od białek, ksylitol i 3 łyżki śmietany. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ale nie za długo, żeby ciasto wyszło kruche.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

2. Ciasto dzielimy na 2 części. 1 z nich wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całą powierzchnię nakłuwamy w paru miejscach widelcem i obsypujemy bułką tartą.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

3. Mus przekładamy do miski, wyciskamy z cytryny 1 łyżkę soku i dokładamy do musu. Dorzucamy do wszystkiego stewię i cynamon i wszystko razem mieszamy.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

4. Białka oddzielone od żółtek ubijamy ze szczyptą ksylitolu na sztywną pianę. Do masy dodajemy po trochu ksylitol i dokładnie miksujemy. na koniec dorzucamy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe. ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.DSC ciasto jabłkowo-kokosowe.

5. Na ciasto posypane bułką tartą wykładamy mus jabłkowy, a na niego pianę kokosową.

ciasto jabłkowo-kokosowe. ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

6. Resztę ciasta kruszymy na wierzch ciasta tworząc w ten sposób kruszonkę.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

7. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

ciasto jabłkowo-kokosowe.

Tym sposobem możemy przybliżyć sobie tę, mam nadzieję, nadchodzącą już ciepłą i pełną owoców porę roku!

ciasto jabłkowo-kokosowe.

A oto mój mały pomocnik pilnujący naszego dzieła.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *