Sycylijskie „spaghetti” – busiate z pesto alla trapanese i krewetkami koktajlowymi.

Ciao!

Dziś kolejny przepis prościuteńko z Sycylii. Fajny pomysł na obiad. Nieskomplikowany, nietrudny, szybki w wykonaniu, ale za to niezwykle smaczny, niecodzienny i atrakcyjny. To coś w rodzaju spaghetti, ale jednak nie do końca. Moja propozycja to busiola z pesto alla trapanese.

Busiate to rodzaj makaronu charakterystyczny dla zachodniej części Sycylii. Przygotowuje się go z mąki durum i wody, ale bez dodatku jaj. Kształtem przypomina przewód telefoniczny, ponieważ są to drobne świderki o długości kilku do kilkunastu centymetrów i grubości paru milimetrów. W restauracjach w Trapani szybciej dostaniemy busiate niż klasyczne spaghetti.

Pesto alla trapanese, jak sama nazwa wskazuje, to typowe danie pochodzące z Trapani. Odznacza się ono zawartością pomidorów, migdałów i czosnku. Może mieć w sobie również suszone w słońcu pomidory, które nadają mu wyjątkowy smak. W zależności od ilości dodanych pomidorów, jak też ilości bazylii może mieć czerwony lub zielony kolor. Tradycyjnie do jego przygotowania używa się moździerzu, ja jednak pomogę sobie blenderem.

busiate alla trapanese.

Składniki (porcja dla 2 osób):

200 g makaronu busiate
2 pomidory
50 g migdałów
15 liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
40 g krewetek koktajlowych
1/2 szklanki wody
oliwa
sól
pieprz

1. Pomidory należy sparzyć, usunąć z nich skórkę oraz gniazda nasienne. Siekamy wcześniej zblanszowane migdały. W naczyniu umieszczamy migdały, obrany czosnek i bazylię i chwilę blendujemy z odrobiną oliwy.  Miąższ pomidorów kroimy w kosteczkę i dodajemy razem z oliwą do reszty składników, doprawiamy solą i pierzem, a następnie wszystko miksujemy (niedokładnie, żeby nie powstał jednolity sos,a taki z drobnymi kawałkami poszczególnych składników).

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią krewetki i podsmażamy chwilkę. Następnie zalewamy je lekko osoloną wodą lub, jeśli wolimy, bulionem. Krewetki dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, aż będą miękkie. Na końcu dodajemy je do przygotowanego pesto i mieszamy.

3. Busiate gotujemy al dente. Po odcedzeniu nakładamy po połowie na 2 talerze i polewamy makaron pesto z krewetkami. Możemy na wierzchu posypać bułką tartą lub tak jak ja – rozdrobnionym w maszynce do mięsa wysuszonym żytnim chlebem.

busiate alla trapanese.

busiate alla trapanese.

busiate alla trapanese.

busiate alla trapanese.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *