Spaghetti napoli podane z grillowaną cukinią i świeżą bazylią.

Spaghetti napoli to chyba najbardziej klasyczny sposób podania makaronu. Sos pomidorowy idealnie komponuje się ze smakiem makaronowych nitek, a suszona bazylia i czarny pieprz dodają mu wyrazistości. Całość podana w towarzystwie grillowanej cukinii wypada wręcz idealnie. Taki właśnie sposób podania prosto z Sycylii zaproponuję Wam dzisiaj. To danie wspaniale nada się zarówno na orzeźwiający wieczór upalnego dnia, jak i chłodne popołudnie.

spaghetti napoli.

Składniki:

150 g makaronu spaghetti
700 g pomidorów
dwa ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
czarny pieprz
suszona bazylia
oliwa
parmezan
8 plastrów cukinii
świeża bazylia (do podania)

1. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Pomidory myjemy i wkładamy do wrzątku. Po około 30 sekundach wyciągamy je z wody, a w ich miejsce wkładamy makaron i gotujemy al dente z dodatkiem oliwy.

2. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Usuwamy z nich gniazda nasienne, a pozostałą część kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na nią pomidory. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajmy do pomidorów. Smażymy bez przykrycia około 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania sos doprawiamy pieprzem i suszoną bazylią.

3. Makaron odcedzamy, pozostawiając 1/3 szklanki osolonej wody. Nitki i wodę dodajemy do pomidorów i mieszając gotujemy jeszcze 1-2 minuty, do czasu kiedy sos zgęstnieje, często mieszając.

4.  Cukinię delikatnie solimy i grillujemy na karbowanej patelni.

5. Makaron z sosem nakładamy na talerze i ozdabiamy cukinią oraz świeżą bazylią. Podajemy z tartym parmezanem.

spaghetti napoli.

spaghetti napoli.

spaghetti napoli.

spaghetti napoli.

spaghetti napoli.

spaghetti napoli.

spaghetti napoli.

Przyjemności.

6 Comments

  1. Pingback: Tiramisu prosto z Włoch, czyli co jedzą Sycylijczycy na drugie śniadanie. | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Cappuccino z Nutellą – słodycz zamknięta w jednej filiżance. | DlaPrzyjemnosci.pl

  3. Pingback: Spaghetti z pomidorami i cukinią. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *