Słodziutkie melony jedz na zdrowie.

Ciao!

Jako że przez cały wyjazd towarzyszyły nam owoce, to chciałabym napisać o jednym z nich. Melony pożeraliśmy po prostu nałogowo (jak zresztą podczas każdej wizyty w południowych stronach Europy).

melony.

melony.

Takie świeżutkie, prosto ze straganu i przyniesione do domu. Zwykle nie mogłam się już doczekać, więc od razu, prędziutko, owoc zostawał przekrawany na pół, gniazdo nasienne wydrążane, a miąższ z miejsca wciągany łyżką.
Na takie częste melonowe menu możemy sobie pozwolić często. A dlaczego? Zaraz wszystko wyjaśnię.

melony.

We Włoszech melony można dostać na każdym targu, w sklepie, a nawet zdarza się, że na rogu ulicy stoi sobie pan ze stoiskiem, na którym po prostu sprzedaje te słodkie owoce.

melony.

melony.

A dzieje się tak dlatego, że są powszechnie uprawianymi owocami na Sycylii. Jadąc sobie przez wyspę pociągiem, warto jest rozglądać się za oknem, nie tylko dla przepięknych widoków, ale też dla przezabawnie wyglądających, rosnących (jak u nas ziemniaki) na polu melonów! Zauważymy je na dużej części upraw, a wygląda to naprawdę uroczo (zdjęcia trochę rozmazane, ale to z racji tego, że zrobione z pociągu).

 melony.

melony.

Kilka słów o składzie

Melony są niskokaloryczne – dostarczają jedynie 36 kcal w 100 g owocu. Dzieje się tak dlatego, że w 90% składają się z wody. Warto zatem jeść je w upalne dni, gdyż doskonale gaszą pragnienie.

melony.

Te owoce są świetnym źródłem beta-karotenu, który znany jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Związek ten chroni nas przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, wywołujących szkodliwy wpływ na nasze błony komórkowe oraz proces podziałów komórek naszego organizmu. Beta-karoten korzystnie wpływa także na funkcjonowanie narządu wzroku, a nawet stosowany jest w redukcji negatywnych skutków chemioterapii.

melony.

Melony pozytywnie wpływają również na nasze trawienie, ponieważ zawierają potas, fluor, magnez.
Potas oraz magnez potrzebne są nam do prawidłowego metabolizowania węglowodanów, tłuszczów i białek. Dodatkowo, oba te pierwiastki kontroluje pracę mięśni i ich skurcze. Niedobór któregoś z tych składników mineralnych powoduje między innymi brak koncentracji i problemy ze snem.

melony.

Co daje nam jedzenie melonów?

Melony już od wieków stosowane są w wielu zakątkach Ziemi, jako owoce wspomagające leczenie wielu schorzeń lub też zapobiegające ich występowaniu. Na przykład w Chinach używane były leczeniu zapalenia wątroby, w Gwatemali nasiona melona znane są jako środek przeciwrobaczy, na Filipinach w leczeniu raka, a w Indiach wykorzystuje się je jako środek moczopędny.

melony.

Badania nad tym owocem wskazują przeciwkrzepliwe działanie melona. Stwierdzono, że melon zawiera substancje, które zmniejszają zdolność płytek krwi do zlepiania się, a tym samym zmniejszają ryzyko tworzenia się skrzepów. Dzięki temu pomagają przeciwdziałać zatorom mózgu i niektórym chorobom serca.
Co ciekawe, zaobserwowano także, że melon wzmacnia działanie przeciwzakrzepowe aspiryny. Po podaniu porcji leku, a do tego ekstraktu z melona, działanie aspiryny wzmocniło się. Prawdopodobnie melon jest więc pokarmem mogącym zmniejszać ryzyko ataków serca oraz udarów mózgu.

melony.

Jak powszechnie wiadomo pomarańczowe owoce, jak też zielone warzywa mają działanie zapobiegające wystąpieniu chorób nowotworowych. Badania wykazały, że melony mają równie pożądany wpływ. Działanie takie zawdzięczamy wspomnianym już przeze mnie karotenoidom. Najlepszy efekt zaobserwowano w przypadku raka płuc.

melony.

Bardzo ważnym wpływem melona na nasz organizm jest oddziaływanie na umysł i psychikę. Pisałam już wyżej o tym, że zawarte w melonach substancje korzystnie wpływają na koncentrację, ale również na nastrój. Codzienne spożywanie melona, nawet w niewielkich ilościach pomaga uspokoić nerwy i działa relaksacyjne. Dodatkowo jego słodki smak sprawia niewyobrażalną przyjemność.

melony.

Coś jeszcze – dla cery?

Zawarte w melonach witaminy doskonale odżywiają naszą skórę, a składniki mineralne – zwłaszcza potas, idealnie ją oczyszczą. Dodatkowo substancje zawarte w tych owocach chronią skórę przed starzeniem. Jak je wykorzystać? Wystarczy zrobić domową, niezwykle prostą maseczkę do twarzy.
Kilka kawałków melona rozgniatamy na papkę, dodajemy do niej łyżkę mleka oraz łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy i nakładamy na twarz, omijając okolice oczu. Po dwudziestu minutach zmywamy i nasza twarz będzie świetnie oczyszczona i odżywiona.

Przyjemności.

1 Comments

  1. Pingback: Słoneczny koktajl z melonem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *