Sałatka ryżowa z gremolatą i pomidorami na zdrowie.

Wpadła do mnie wczoraj wieczorem przyjaciółka. Wiedziałam, że jest po całym dniu na uczelni i pewnie trochę zgłodniała, zresztą obie lubimy sobie coś przekąsić obgadując milion ważnych tematów. Sama kończyłam dość późno zajęcia, nie miałam więc czasu na przygotowywanie jakichś wymyślnych przekąsek. Postawiłam więc na coś szybkiego i nie wymagającego zbytniego nakładu pracy.

Nadszedł już niestety ten czas, w którym świat ogarnia plaga wirusów i przeziębień. Moja przyjaciółka dopiero co uporała się ze swoim choróbskiem, mnie też teraz coś rozkłada. Stwierdziłam, że przyrządzę sałatkę pełną naturalnych lekarstw.

Składniki:

1 woreczek ryżu brązowego
2 średnie pomidory
2 łyżki oleju słonecznikowego
sok z cytryny
sól i pieprz

Gremolata:

pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
skórka umytej i wyparzonej cytryny

1. Ryż gotujemy i schładzamy. W tym czasie przygotowujemy gremolatę.

2. Drobno siekamy natkę pietruszki, obieramy i siekamy czosnek. Skórkę cytryny kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

3. Zimny ryż łączymy z olejem i sokiem z cytryny (do smaku). Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Ryż mieszamy z gremolatą. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone na cząstki.

 

 

I voila gotowe do podania.

 

Przyjemności.

4 Comments

  1. Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Rozgrzewające smoothie. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

  3. Pingback: Świąteczne smoothie. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *