Ryż po wenezuelsku.

Dziś przyjechały na obiad moje siostry, więc dla odmiany zrobiłam coś zagranicznego i dla nas oryginalnego. Ryż po wenezuelsku to na pewno dość ciekawa potrawa, a konkretnie ładny jest sposób jej podania. Gdy chcemy zachwycić gości jest to atrakcyjna pozycja, którą z pewnością warto zapamiętać!

SONY DSC

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
5 dużych cebul
1 średni przecier pomidorowy
1 paczka papryki słodkiej
sól
pieprz
4 woreczki ryżu
puszka groszku

SONY DSC

1. Mięso smażymy na oliwie ok. 10 min.

2. Dodajemy startą blenderem (może być też drobno pokrojona) cebulę i smażymy aż dobrze się zeszkli.

3. Przecier pomidorowy rozcieńczamy niewielką ilością wody i dodajemy go do mięsa. Wrzucamy do sosu całą paczkę papryki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można dodać płaską małą łyżeczkę chilli).

4. Do salaterki z szerokim dnem nakładamy na spód trochę groszku, po czym zapełniamy ją ryżem. Wykładamy ryż na talerz.

SONY DSC

5. Wokół ryżu rozlewamy sos.

SONY DSC

Voila, nic trudnego, a jak pięknie podane (jakże uwielbiane przeze mnie) jedzenie. Smacznego!

SONY DSC

Przyjemności.

 

1 Comments

  1. Pingback: Kurczak w sosie miodowo-musztardowym. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *