Dziś przyjechały na obiad moje siostry, więc dla odmiany zrobiłam coś zagranicznego i dla nas oryginalnego. Ryż po wenezuelsku to na pewno dość ciekawa potrawa, a konkretnie ładny jest sposób jej podania. Gdy chcemy zachwycić gości jest to atrakcyjna pozycja, którą z pewnością warto zapamiętać!
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
5 dużych cebul
1 średni przecier pomidorowy
1 paczka papryki słodkiej
sól
pieprz
4 woreczki ryżu
puszka groszku
1. Mięso smażymy na oliwie ok. 10 min.
2. Dodajemy startą blenderem (może być też drobno pokrojona) cebulę i smażymy aż dobrze się zeszkli.
3. Przecier pomidorowy rozcieńczamy niewielką ilością wody i dodajemy go do mięsa. Wrzucamy do sosu całą paczkę papryki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można dodać płaską małą łyżeczkę chilli).
4. Do salaterki z szerokim dnem nakładamy na spód trochę groszku, po czym zapełniamy ją ryżem. Wykładamy ryż na talerz.
5. Wokół ryżu rozlewamy sos.
Voila, nic trudnego, a jak pięknie podane (jakże uwielbiane przeze mnie) jedzenie. Smacznego!
Przyjemności.
Pingback: Kurczak w sosie miodowo-musztardowym. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl