Croissant z Nutellą na popołudniową siestę przy cappuccino.

Ciao!

Croissant, cornetto, rogalik.. nieważne, jak go nazwiemy, zawsze już na samą myśl, cieknie ślinka. Rogaliki to wypiek, który zwykle jednoznacznie kojarzy się z Francją, jednak mi od tegorocznych wakacji zdecydowanie będą przywodzić na myśl Italię. Tutaj jest to smakołyk bardzo często zajadany na śniadanie, czy też zamawiany do kawy. W czasie siesty w każdej kawiarni ujrzymy Włocha popijającego cappuccino czy espresso i zagryzającego cornetto z Nutellą (a jakże by inaczej!). I u nas nie mogło zabraknąć tych słodko nadzianych rogalików na śniadaniu. Po spróbowaniu tych pyszności w naszym B&B nie mogliśmy się oprzeć, aby podczas wieczornego spaceru wśród wąskich uliczek w pobliżu portu, nie skusić się na szybkie frape (oczywiście z lodami o smaku Baci) i croissanty wypełnione czekoladowo-orzechowym kremem.
cornetto.

Składniki:

250 g mąki gryczanej
110 ml wody
9,5 g drożdży
170 g masła
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
1 jajko
Nutella
cukier puder (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)

1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z ksylitolem i po kilku minutach wlewamy tę mieszankę do miski z mąką. 20 g masła roztapiamy, dodajemy do reszty składników i całość zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na nie 75 g miękkiego masła. Masę składam na masło do środka z lewej i prawej strony a następnie wzdłuż na trzy razy i jeszcze raz wałkuję. Ciasto składamy na pół i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu czynność powtarzamy z pozostałą częścią masła i znów chowamy do lodówki na pół godziny.

3. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 6 trójkątów. Na szerszą stronę trójkąta nakładamy łyżkę Nutelli, zawijamy od tej strony do środka, aby powstał rogalik (jak to wykonać, opisywałam już przy poprzednich rogalikach), a kiedy już wszystkie będą uformowane odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wszystkie croissanty. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut – aż dostaną rumianego koloru. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy wierzch cukrem pudrem. Smacznego!

cornetto.

cornetto.

cornetto.

cornetto.

cornetto.

cornetto.

cornetto.

Przyjemności.

6 Comments

  1. Pingback: Tiramisu prosto z Włoch, czyli co jedzą Sycylijczycy na drugie śniadanie. | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Zuzka

    Mamma mia, w czasie siesty na pewno nie zobaczymy w kawiarni Włocha, bo Włoch w tym czasie odpoczywa po zjedzonej na obiad paście, o tej porze w kawiarni możemy zobaczyć tylko turystów i tylko turyści piją cappuccino po śniadaniu 😀 

  3. Jorguś

    Dziękuję za przepis. Ja go troczę „złamałem”, zamiast nutelli dałam fantazję śliwkową z Pińczowa. Jest bardzo ciekawy produkt, powidła z dodatkiem kakao. Polecam spróbować i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *