Ricciola a ghiotta, czyli seriola w sosie na słodko.

Ciao!

Owoce morza we Włoszech są podstawą większości dań. W przeważającej części knajpek i restauracji raczej nie dostaniemy mięsa, a jeśli już, to stanowi ono niewielki procent menu. Nastawieni na ten fakt, poszliśmy do trattorii i zaraz po otrzymaniu karty otworzyliśmy ją na daniach głównych. Tak, jak się spodziewaliśmy, od góry do dołu widniały na niej przysmaki przyrządzone z owoców morza – ryby, krewetki, ośmiornice, kalmary itp. Ostatecznie zdecydowałam się na potrawę o tajemniczej nazwie ‚amberjack a ghiotta’, nie wiedząc zupełnie, co się pod nią kryje. Gdy tylko dostałam swoje danie i zaczęłam je jeść, od razu wiedziałam, że mój wybór był strzałem w dziesiątkę. Ryba była delikatna, wręcz rozpływała się w ustach, a sos, dzięki obecności rodzynek, okazał się słodki i tworzył niesamowite połączenie z seriolą. Dodatek sosu „a ghiotta” jest typowym sposobem podania ryb na Sycylii.W takim wydaniu często spotkamy także miecznika, którego niedawno Wam opisywałam lub tuńczyka!

ricciola alla ghiotta.

ricciola alla ghiotta.

Składniki:

2 steki z serioli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaparów
1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
1/4 szklanki rodzynek
3 pomidory
1 szklanka bulionu rybnego lub wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 liście świeżej bazylii
1/3 szklanki prażonych orzeszków piniowych
oliwa
sól
pieprz

1. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią seriolę i smażymy po obu stronach, aż nabierze złotego koloru.

2. Na tej samej patelni, po wcześniejszym zdjęciu z niej ryby, lekko podsmażamy cebulę posiekaną w półksiężyce, aby delikatnie zmiękła. Pomidory należy sparzyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie siekamy czosnek, pomidory i oliwki, a później dodajemy razem z kaparami i rodzynkami do cebuli. Całość pozostawiamy na ogniu 2-3 minut, co jakiś czas mieszając. Jeżeli pomidory nie puszczą wystarczającej ilości soku, dodajemy bulion rybny (lub jeśli go nie mamy – wodę).

3. Do warzyw na patelni przekładamy z powrotem seriolę, przykrywamy i gotujemy kilka minut. Siekamy natkę pietruszki, bazylię i dodajemy pod koniec gotowania oraz doprawiamy solą i pieprzem.

4. Rybę nakładamy na półmisek, oblewamy z wierzchu sosem i dekorujemy orzeszkami piniowymi. Możemy podawać z grzankami.

ricciola alla ghiotta.

ricciola alla ghiotta.

ricciola alla ghiotta.

ricciola alla ghiotta.

ricciola alla ghiotta.

Przyjemności.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *