Racuchy, racuszki, placuszki, naleśniki <3 Nie wiem, czy tylko mi, czy wszystkim kojarzą się z dzieciństwem, z wakacjami i leniwymi weekendami. Z pewnoścą właśnie dlatego wywołują w mojej głowie tyle pozytywnych myśli i obrazów.
Oprócz miłych skojarzeń, takie plackowe pyszności mają wiele zalet:
– przygotowanie ich zajmuje mało czasu
– złożone są z produktów, które każdy z nas zwykle ma w domu
– smakują większości osób, a więc są dobrym pomysłem, gdy mamy śniadaniowych gości
– można je podać, z czy mtylko sobie wymarzymy – czy to słodkie, czy wytrawne – zawsze pyszne, dla każdego coś miłego
Sama oczywicie stawiam na te słodkie – racuchy z jabłkiem, posypane cukrem pudrem z ksylitolu oraz posmarowane fit nutellą 😉 Mogą być słodkim śniadaniem, ale też fajną zdrową alternatywą deseru – zwłaszcza dla maluchów, które najchętniej wcinałyby czekoladę 😉
Skusilibyście się? Poniżej pełny przepis na „gładkie” racuchy z jabłkiem. A instrukcję do przygotowania fit nutelli do racuchów wrzucę w najbliższym czasie
Pancakes <3 I do not know if it’s just me or everyone associates them with a childhood, with holidays and lazy weekends. Certainly, that’s why they cause so many positive thoughts and images in my head.
Such delicious pancakes have more advantages than only nice thoughts:
– it takes a little time to prepare them
– they are made up of products that all of us usually have at home
– they really taste the majority of people, so they are a good idea when we have breakfast guests
– you can serve them, with anything you dream of – they can be it sweet or savoury – always delicious, something nice for everyone
Of course, I choose the sweet ones -> pancakes with apple, sprinkled with sugar powder from xylitol and served with fit nutella;) They can be a sweet breakfast, but also a nice healthy alternative dessert – especially for kids who would like to eat chocolate;)
Are you tempted? Below is the full recipe for „plain” pancakes with apple. And in the nearest future I will place here the instructions for preparing the fit nutella for pancakes
1 sztuka dostarcza:
Energia: 113,5 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 5,5 g
Węglowodany: 13 g
Składniki (12 sztuk):
150 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka ksylitolu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
200 ml mleka kokosowego
1 jabłko
olej kokosowy nierafinowany do smażenia
- W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy jajo i mleko kokosowe.
- Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w małe plasterki. Następnie dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy na niego porcję ciasta – po 2 nabierki na sztukę.
- Smażymy do zarumienienia z obu stron.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przyjemności.
Bardzo czesto robię takie placuszki, bo córka uwielbia 😉