Pyszny domowy hummus.

Wśród moich znajomych coraz bardziej szerzy się (i chwała im za to!) moda na zdrowe przekąski. Łatwo zauważyć to po tym, że marchewkowe słupki, czy kanapki na pełnoziarnistym chlebie z pastą z kalafiora rozchodzą się w tempie błyskawicznym, gdy miska z chipsami zostaje zwykle na wpół pełna. Wszelkiego rodzaju pasty, dipy czy sosy są doskonałym uzupełnieniem zamienników niezdrowych przekąsek. Sama od pewnego czasu uzależniona jestem od poszukiwania nowych przepisów na takie właśnie przekąskowe dodatki.

Od dawna już przymierzałam się do zrobienia domowego hummusu, zawsze jednak coś stawało mi na przeszkodzie. Tym razem w końcu zaparłam się w sobie i oto powstał hummus (moim skromnym zdaniem) doskonały! Nie za jałowy, nie za intensywny, tylko dokładnie w sam raz. Idealny no kanapek, grzanek, czy też warzywnych przekąsek.

Among my friends more and more popular (and I praise them for it!) are healthy snacks. It’s easy to see that the carrot bars or sandwich of whole wheat bread with a paste of cauliflower spread at lightning speed, when a bowl of chips is usually half full. All kinds of mousses, dips and sauces are the perfect complement for replacements of unhealthy snacks. For some time I am addicted to searching for new recipes of that dips ect.
For a long time I wanted to prepare homemade hummus, but always something
got in my way. This time, finally I made (in my modest opinion) perfect hummus! Not too sterile, not too intense, just exactly the way it should be. Perfect for sandwiches, toasts or vegetable snacks.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

Składniki:

100 g ciecierzycy
2 łyżki sezamu
1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki kminku

  1. Ciecierzycę zalewamy wieczór wcześniej. Na drugi dzień gotujemy około godziny w tej samej wodzie (oczywiście osoli), w której stała (jeśli zbyt dużo odparuje, to dolewamy).
  2. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aby się delikatnie zarumienił. Ziarna mielimy (ja użyłam do tego młynka do kawy).
  3. Sezam przekładamy do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować na pastę.
  4. Do zmielonego sezamu dodajemy oliwę i miksujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz kminek.
  5. Na koniec stopniowo dodajemy ciecierzycę oraz wodę (tyle, żeby uzyskać oczekiwaną konsystencję).

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

hummus z ciecierzycy.

Przyjemności.


Niskokaloryczny styczeń 2016

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *