Pyszne fińskie placki.

Pogoda za oknem ostatnio przywołuje mi myśl same skandynawskie przepisy. Może ilość śniegu się nie zgadza w porównianiu z finlandią, ale temperatura już jest zbliżona. Dziś wyjęłam gruby puchowy płaszcz i powiedzmy, że jako tako nie zmarzłam, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nienawidzę zimowej aury. No nic, koniec już tego marudzenia, czas ogrzać się cieplutkim jedzeniem.
Dzisiaj postanowiłam przygotować fińskie placki. Możemy jeść je z najróżniejszymi dodatkami, czy ze słonym lub pikantnym sosem (osobiście wszelkiego rodzaju placki z chęcią wcinam z sosem cygańskim aż mi się uszy trzęsą :>), czy też z owocami i cukrem pudrem. Jak pewnie domyślacie się, ja skusiłam się na tę słodką wersję – z cukrem pudrem i jabłkami.

fińskie placki.

Składniki (20 sztuk):

3 szklanki mleka
2 szklanki mąki (1 szklanka owsianej, 1 szklanka gryczanej)
200 g masła
5 jaj
1/2 łyżeczki soli (u mnie sól himalajska)
Ewentualnie: 1 jabłko, cukier puder (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)

fińskie placki.

1. Mleko zagotowujemy z masłem.

fińskie placki.

2. Do mleka dodajemy mąkę połączoną z solą i mieszamy aż do czasu, gdy masa stanie się jednolita.

fińskie placki.

fińskie placki.

3. Dodajemy po jednym jaju, za każdym razem energicznie mieszając.

fińskie placki.

4. Placki nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

fińskie placki.

fińskie placki.

5. Blachy wkładamy do nagrzanego na 225 stopni piekarnika na około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Na koniec na placki nakładamy dodatki, na które aktualnie mamy ochotę!

fińskie placki.

fińskie placki.

fińskie placki.

fińskie placki.

fińskie placki.

Przyjemności.

6 Comments

  1. Pingback: Gryczane placki z płatkami ryżowymi i miodem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *