Pogoda za oknem ostatnio przywołuje mi myśl same skandynawskie przepisy. Może ilość śniegu się nie zgadza w porównianiu z finlandią, ale temperatura już jest zbliżona. Dziś wyjęłam gruby puchowy płaszcz i powiedzmy, że jako tako nie zmarzłam, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nienawidzę zimowej aury. No nic, koniec już tego marudzenia, czas ogrzać się cieplutkim jedzeniem.
Dzisiaj postanowiłam przygotować fińskie placki. Możemy jeść je z najróżniejszymi dodatkami, czy ze słonym lub pikantnym sosem (osobiście wszelkiego rodzaju placki z chęcią wcinam z sosem cygańskim aż mi się uszy trzęsą :>), czy też z owocami i cukrem pudrem. Jak pewnie domyślacie się, ja skusiłam się na tę słodką wersję – z cukrem pudrem i jabłkami.
Składniki (20 sztuk):
3 szklanki mleka
2 szklanki mąki (1 szklanka owsianej, 1 szklanka gryczanej)
200 g masła
5 jaj
1/2 łyżeczki soli (u mnie sól himalajska)
Ewentualnie: 1 jabłko, cukier puder (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
1. Mleko zagotowujemy z masłem.
2. Do mleka dodajemy mąkę połączoną z solą i mieszamy aż do czasu, gdy masa stanie się jednolita.
3. Dodajemy po jednym jaju, za każdym razem energicznie mieszając.
4. Placki nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Blachy wkładamy do nagrzanego na 225 stopni piekarnika na około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Na koniec na placki nakładamy dodatki, na które aktualnie mamy ochotę!
Przyjemności.
wyglądają ślicznie:) pewnie jeszcze lepiej smakują
Kochana jakie ty robisz pyszności 😉 Miło było Cię poznać na spotkaniu blogerek.
dziękuję
powiem szczerze, że bardzo się cieszę, że zdecydowałam się przyjść na to spotkanie 😉 !
Ciekawy przepis, a do tego zdrowy, podoba mi się, że jest w tym ksylitol i sól himalajska.
Staram się używać właśnie takich produktów, żeby było i pysznie i zdrowo 😉 Fanką ksylitolu jestem od dłuższego czasu, a z solą himalajską właśnie się zaprzyjaźniam
Pingback: Gryczane placki z płatkami ryżowymi i miodem. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl