Pudding chia z musem z czereśni

Dziś mam propozycję czegoś mega prostego, szybkiego do przygotowania, ale zarazem przepysznego. Pudding chia! Oczywiście, możemy go przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj postanowiłam podarować sobie (i Wam :) ) odrobinę lata – czyli smak moich ukochanych czereśni.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam lato. Kocham tę różnorodność barw i smaków. W sezonowych owocach i warzywach możemy wybierać i przebierać. Większość moich letnich dni wygląda tak, że od rana do wieczora wcinam surowiznę – owoce i warzywa na zmianę.
Dlatego właśnie, że uwielbiam te smaki, to zawsze staram się zachować ich trochę na „cięższe czasy” – mrożę i zaprawiam wszystko co się da. Takim częższym czasem jest dla mnie właśnie okres zimowy. Wiem, że teraz możemy sięgać po warzywa okopowe, czy owoce importowane, jednak dla mnie to nie jest wystarczające. Nie do opisania jest radość, kiedy z zamrażalnika wyciągam paczuszkę z zamrożonymi letnimi owocami! Teraz to były czereśnie i od razu musiałam wykombinować z nimi coś pysznego. Padło właśnie na pudding chia :) A poniżej znajdziecie przepis dający namiastkę ukochanego lata.

Today I have a proposition of something very simple, quick to prepare, but also delicious. Chia pudding! Of course, we can prepare it in many different ways. Today I decided to give myself (and you :)a little bit of summer – the taste of my favourite cherries.

I do not know about you, but I love summer. I love this variety of colours and flavours. We can choose and pick in seasonal fruits and vegetables. Most of my summer days look like this: from morning to evening I eat almost only the raw products – fruits and vegetables.
Because I love these
flavours, I always try to keep them a bit for „hard times” – I freeze and season everything I can. The winter period is just such a hard time for me. I know that now we can reach for root vegetables or imported fruits, but this is not enough for me. I can not describe joy when I take a package out of the freezer with frozen summer fruit! Now it was cherries and I had to figure out something delicious with them right away. I decided to prepare the chia pudding :) And below you will find a recipe that gives a substitute for the summer.

1 porcja dostarcza:

Energia: 188,5kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany: 19 g

Pudding chia z musem czereśniowym

Składniki (1 porcja):

2 porządne łyżki nasion chia
1 filiżanka mleka bez laktozy (możecie też użyć roślinnego)
1 łyżeczka płynnego miodu
szczypta soli
100 g czereśni
listki mięty

  1. Wieczorem nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy miód, sól i dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki.
  2. Po około pół godziny mieszamy, aby nasiona pęcznały w całej objętości płynu. Zostawiamy na noc w lodówce.
  3. Rano czereśnie blendujemy na nie do końca gładki mus, który nakładamy na gotowy pudding chia. Całość przyozdabiamy listkami mięty.

Pudding chia z musem czereśniowym

Pudding chia z musem czereśniowym

Przyjemności.

3 Comments

  1. Joanna

    Najlepsze są proste przepisy. Proste, a zarazem smaczne i zdrowe. Bezkarnie można sobie na to pozwolić A czasem człowiek zapomina, jak łatwo sprawić sobie przyjemność. Dzięki za przepis, dziś sobie to zrobię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *