Przepyszne ciasteczka bezowe.

Bezy są idealnymi ciasteczkami, które możemy położyć na stół. Z jednej strony proste do przygotowania, z drugiej nie tak do końca. Niby wszystko, co musimy zrobić to ubić białka z cukrem (w moim przypadku z granulowaną stewią), ale cały wic polega na tym, jak je pieczemy. Temperatura nie może być za wysoka, do tego czas pieczenia jest dość długi i jeszcze dodatkowo trzeba pilnować, czy aby na pewno nasze bezy się nie rumienią i są idealne – białe (mi nie udało się tego upilnować i delikatnie zarumieniły mi się z wierzchu). Myślę jednak, że dla ich smaku warto poświęcić trochę swojej uwagi tym słodkim ciasteczkom.

 bezy.

Składniki:

2 białka
3 łyżeczki granulowanej stewii
szczypta soli

1. Do miseczki wbijamy białka (dokładnie oddzielamy od nich żółtka, ponieważ gdyby choć odrobina dostała się do białek, mogłyby się nie ubić na sztywno), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu miski, masa nam się nie wylewała.

 bezy.

bezy.

bezy.

2. Kiedy pianę mamy już ubitą, dodajemy po trochu stewii i dokładnie miksujemy. 

bezy.

bezy.

bezy. bezy.

3. Przygotowujemy sobie blachę z papierem do pieczenia, masę przekładamy do szprycy i na blaszce robimy niewielkie kleksy. Jeśli nie mamy szprycy, możemy formować ciasteczka łyżką. 

bezy. bezy.

bezy. bezy.

4. Blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego na 90-100 stopni piekarnika i pieczemy 60-90 minut. 

bezy.

bezy.

bezy.

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *