Powidłowe brownie z owocami.

Na pewno wszyscy zauważyli panujący od jakiegoś czasu wszechogarniający trend na fit. W tej chwili chyba każdy rodzaj żywności możemy znaleźć w wersji fit – jogurty, pieczywo, batony. A czy wpadli byście na to, żeby zrobić fit-brownie?! Ja bardzo miałam ochotę na tego typu ciacho, więc nie zastanawiając się długo wyszukałam przepis na powidłowe brownie, czyli zdrowszą wersję tej bomby kalorycznej. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała go zgodnie ze swoimi preferencjami, więc zamieniłam cukier trzcinowy na ksylitol, a mąkę pszenną na owsianą i tak oto powstało moje ciasto czekoladowe w wersji tak teraz modnej, czyli gluten- i sugarfree ;).

For sure everyone noticed prevailed for some time overwhelming trend to do and have everything named fit. This time, I think every kind of food can be found in the fot-version – yogurt, bread, candy bars. Have you ever thought if you can make fit-brownie ?! I really felt like I had to eat this kind of a cake, so without thinking for a long time I searched for a recipe for a brownie in a healthier version. Of course, I would not be myself if I did not modified it according to my own preferences. I swapped cane sugar for xylitol, and wheat flour for oat and I prepared my version of glutenfree and sugarfree chocolate cake.

1 kawałek dostarcza:

Energia: 192 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 27 g

zupa krem z buraków.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
1 i 1/2 szklanki powideł (najlepiej domowych)
1 gorzka czekolada
3/4 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki mleka bez laktozy
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
szczypta soli
owoce (u mnie borówki)

powidłowe brownie.

  1. 3/4 czekolady roztapiamy w parze wodnej, a następnie lekko ją studzimy.
  2. Powidła, mleko, ksylitol, olej i ziarenka z laski wanilii łączymy w misce i chwilę miksujemy.
  3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z powidłami, miksujemy chwilę, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia masy.
  5. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlewamy masę. Wierzch posypujemy posiekaną czekoladą i owocami.
  6. Blachę umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy ok. 45 minut.

powidłowe brownie.

powidłowe brownie.

powidłowe brownie.

zupa krem z buraków.

powidłowe brownie.

Przepis, który odrobinę przerobiłam, znalazłam w genialnej książce Kingi Paruzel Fit słodkości.

Przyjemności.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *