Myślami będąc już przy przyjęciach sylwestrowych, naszła mnie ochota na typową przekąskę imprezową. Pizza jest chyba największym klasykiem takich dań. Najlepsze w pizzy jest to, że możemy na nią położyć wszystko, na co tylko akurat mamy ochotę. Nie musimy też przygotowywać wierzchu jednolitego, możemy podzielić pizzę na części i na każdą nałożyć inny zestaw dodatków. Dziś właśnie pokażę Wam moją pizzę na szybkim do przygotowania cieście bez drożdży.
Składniki:
3 szklanki mąki (1 żytniej, 1 kukurydzianej, 1 ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Dodatki dodajemy według własnego gustu (u mnie: szynka, pomidor, papryka, ser, bazylia)
1. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
2. Dodajemy olej i mleko i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy i wałkujemy na wielkość blachy.
4. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przekładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 min w 180 stopniach.
5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy na nie dodatki według własnego smaku (na wierzch, jak zawsze żółty ser) i wkładamy z powrotem do piekarnika na czas roztopienia sera.
W ten sposób mamy gotową przekąskę dla domowników lub kilku znajomych! Pizzę kroimy na kawałki i możemy zajadać. Smacznego.
Przyjemności.
wygląda przepysznie, chyba skuszę się i sama też taką zrobię. buziaki dla mojej ulubionej kucharki:)
Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl
Pingback: Jak Włosi przygotowują ich słynną, przyszną pizzę? | DlaPrzyjemnosci.pl