Pizza na cieście bez drożdży.

Myślami będąc już przy przyjęciach sylwestrowych, naszła mnie ochota na typową przekąskę imprezową. Pizza jest chyba największym klasykiem takich dań. Najlepsze w pizzy jest to, że możemy na nią położyć wszystko, na co tylko akurat mamy ochotę. Nie musimy też przygotowywać wierzchu jednolitego, możemy podzielić pizzę na części i na każdą nałożyć inny zestaw dodatków. Dziś właśnie pokażę Wam moją pizzę na szybkim do przygotowania cieście bez drożdży.

Składniki:

3 szklanki mąki (1 żytniej, 1 kukurydzianej, 1 ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Dodatki dodajemy według własnego gustu (u mnie: szynka, pomidor, papryka, ser, bazylia)

1. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

SONY DSC    SONY DSC SONY DSC

2. Dodajemy olej i mleko i wszystko dokładnie mieszamy.

SONY DSC SONY DSC  SONY DSC

3. Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy i wałkujemy na wielkość blachy.

4. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przekładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 min w 180 stopniach.

SONY DSC

5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy na nie dodatki według własnego smaku (na wierzch, jak zawsze żółty ser) i wkładamy z powrotem do piekarnika na czas roztopienia sera.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

W ten sposób mamy gotową przekąskę dla domowników lub kilku znajomych! Pizzę kroimy na kawałki i możemy zajadać. Smacznego.

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Przyjemności.

3 Comments

  1. Pingback: Wszędobylskie pomidory. | DlaPrzyjemnosci.pl

  2. Pingback: Jak Włosi przygotowują ich słynną, przyszną pizzę? | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *