Moje pierwsze ciasto marchewkowe.

Nareszcie ! Długo przymierzałam się do upieczenia ciasta marchewkowego. Wreszcie mi się to udało ;). Zawsze jadłam tylko u kogoś. Zachwycałam się. Za każdym razem mówiłam, że w końcu muszę wziąć się za swoje pierwsze ciasto z marchwi, ale jakoś nigdy się nie złożyło, żeby faktycznie je upiec. No i dziś zdecydowałam, że to właśnie dzień idealny na stworzenie go.  Pogoda za oknem zachęca do zrobienia czegoś pożytecznego. Kocham słońce, błękitne niebo i ciepłe wiosenne powietrze. Taka atmosfera od razu nakręca mnie do wszystkiego. Aż chce się żyć. I w tych pięknych okolicznościach powstało. Ciasto marchewkowe z ananasem ;). Poleciła mi je kuzynka. Zachwalała wniebogłosy i stwierdziła, że koniecznie muszę takie zrobić. Długo nie musiała namawiać, a dwa tygodnie później poprosiłam o przepis i (po drobnych modyfikacjach) w końcu postanowiłam spróbować swych sił!

ciasto_marchewkowe_15

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki gryczanej
100 g cukru trzcinowego
100 g ksylitolu
2 jaja
70 ml oliwy
70 ml oleju rzepakowego
250 g marchwi
75 g ananasa
50 g orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
60 g serka śmietankowego
60 g cukru pudru (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
25 g masła

1. Jaja ubijamy i powoli dodajemy cukier. Następnie cieniutkim strumieniem dodajemy olej z oliwą.

ciasto_marchewkowe_01

ciasto_marchewkowe_02

ciasto_marchewkowe_03

ciasto_marchewkowe_04

ciasto_marchewkowe_05

2. Do masy dodajemy drobno startą marchew, ananasa pokrojonego w małą kostkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Miksujemy na najniższych obrotach.

ciasto_marchewkowe_06

ciasto_marchewkowe_07

ciasto_marchewkowe_08

ciasto_marchewkowe_09

ciasto_marchewkowe_10

3. Do całości przesiewamy mąkę z solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przez chwilę miksujemy na najniższych obrotach, aż mąka całkowicie połączy się z resztą ciasta.

ciasto_marchewkowe_11

4. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem foremki. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika, przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia (pod koniec możemy go ściągnąć, aby ciasto zarumieniło się) i zostawiamy tam na godzinę.

ciasto_marchewkowe_12

ciasto_marchewkowe_13

5. W czasie pieczenia przygotowujemy krem. Serek ucieramy z masłem i powoli dodajemy cukier puder. Kiedy masa będzie gładka wstawiamy do lodówki.

6. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przekrawamy wzdłuż na pół, aby przełożyć je kremem. Wstawiamy do lodówki, aby krem zgęstniał.

ciasto_marchewkowe_17

ciasto_marchewkowe_16

ciasto_marchewkowe_18

ciasto_marchewkowe_19

To ciasto marchewkowe wychodzi przesłodkie, tak że zadowoli wszystkich łasuchów. O kalorie się jednak nie bójcie, bo już po jednym kawałku potrzeba słodyczy w zupełności zostaje zaspokojona ;).

ciasto_marchewkowe_15

ciasto_marchewkowe_14

ciasto_marchewkowe_22

ciasto_marchewkowe_21

ciasto_marchewkowe_20

ciasto marchewkowe.

ciasto marchewkowe.

ciasto marchewkowe.

ciasto marchewkowe.

ciasto marchewkowe.

Przyjemności!

Marchew w roli głównej 2

2 Comments

  1. Joanna

    Ciasto marchewkowe to przecież nie nowość. Ale skusiłam się ze względu na ciekawość połączenia tego ciasta z ananasem, orzechami i wiórkami kokosowymi. Zaskakujący smak. Pycha! Do tego ten delikatny krem na bazie serka jest naprawdę dopełnieniem nieba. Mniammmmm. To jest to! Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *