Owsiany omlet z jogurtem i owocami.

Zwykle bywało tak, że to na przygotowanie obiadu i podwieczorku wykrawałam z mojego dnia więcej czasu, a śniadania i drugie śniadania zazwyczaj jadłam jak najprostsze. Ostatnio jednak trochę to się odwróciło. W moim planie dnia zajęcia rozluźniły się raczej przed południem, a po południu mam ich nawał. Stąd też moja ostatnia zmiana nawyków i pewnie zauważyliście już po ostatnim wpisie, że raczej staram się urozmaicać śniadania i drugie śniadania. Bardzo cieszy mnie taki obrót spraw, bo mogę wypróbowywać i wymyślać nowe przepisy  na przedpołudniowe posiłki.

Dziś nadszedł czas na omlet. Śniadanie zjadłam klasyczne – czyli kanapki z szynką, serem i warzywami, stąd też naszła mnie ochota na odrobinę słodyczy w kolejnym posiłku. W związku z tym, że raczej dążymy do tego, aby ograniczyć w naszej codziennej diecie słodycze, moją pierwszą myślą odnośnie smaku słodkiego były – oczywiście – owoce. Dzisiejsza pogoda zdecydowanie nas nie rozpieszcza, więc aby trochę podnieść swoją odporność, sięgnęłam po owoce, które są istną bombą witaminy C – kiwi i mandarynkę.

3

1

Aby stworzyć pożywne i zdrowe śniadanie, trzeba było połączyć z czymś owoce. Stąd też pomysł na owsiany omlet z jogurtem i owocami właśnie. Omlet przygotowałam z mąki owsianej oraz owsianych otrąb. Pomyślałam także o tym, aby niepotrzebnie nie spożywać nadmiaru cholesterolu, przy użyciu dwóch jaj do omletu dodałam tylko jedno żółtko (drugie ze smakiem pożarł Bruno – mój psiak :)- gdybyście nie wiedzieli, co zrobić z pozostałym żółtkiem, żeby się nie zmarnowało, możecie dać je swojemu pupilowi).

Omlet owsiany z jogurtem i owocami to dobry pomysł na dodanie sobie energii, a także zjedzenie po prostu pysznego drugiego śniadanka!

18

Składniki:

2 jaja
2 łyżki mąki owsianej
1 łyżka otrąb owsianych
2 łyżki wody
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 kiwi
1 mandarynka
łyżeczka oliwy do smażenia
cynamon

11

5

2

1. Jaja wbijamy do miseczki (jedno całe, a jedno bez żółtka). Dodajemy mąkę owsianą, otręby, wodę oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Masę na omlet wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy z obu stron ok. 3 minut, aż się lekko zarumieni.

3. W międzyczasie obieramy owoce. Mandarynkę rozdzielamy na kawałki, a kiwi kroimy w plasterki.

3. Omlet zsuwamy z patelni na talerz. Nakładamy na niego jogurt i ozdabiamy owocami. Wierzch oprószamy cynamonem.

4

17

6

9

19

8

7

10

Przyjemności.

Placuszki i racuszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *