Owsiana tarta z orzechami.

U mnie nadal panuje świąteczny klimat i cały czas dojadamy jeszcze niedobitki pozostałe ze świątecznych dni ;). Wiadomo, nie objadam się kolejny dzień z rzędu samymi słodkimi, czy tłustymi potrawami, jednak coś tam jeszcze sobie podjadam. Dzisiaj na przykład po śniadaniowej owsiance, pozwoliłam sobie na nieco słodsze drugie śniadanie. I nie, nie był to już ani sernik, ani makowiec, tylko owsiana tarta z orzechami. Pyszne, pięknie prezentujące się cudo. Idealne dla miłośników słodkości w zdrowszym wydaniu :).

For me, there is still a Christmassy atmosphere and all the time we are eatting some food left-over of the Christmas days ;). Of course, it is not a next day when I am eating only sweet or fatty foods, but I am still snacking some festiwal food. Today, for example, after porridge for my breakfast, I allowed myself to eat a little sweeter second breakfast. And no, it was no longer either cheesecake or poppyseed cake, but only oat tart with nuts. Delicious, beautifully presenting little miracle. Perfect for lovers of healthier edition of sweets :).

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

Składniki:

1 jajo
350 g mąki owsianej
150 g masła (w temp. pokojowej)
320 g brązowego cukru
1/2 szklanki mleka bez laktozy
sól
200 ml śmietanki kremówki
200 g orzechów
50 g pestek dyni
100 g żurawiny suszonej

  1. Jajo ubijamy z 70 g cukru aż do otrzymania puszystej, żółtawej masy. Następnie mieszamy z mlekiem.
  2. Mąkę i sól rozcieramy z masłem.
  3. Do mąki z masłem dodajemy mieszankę jaja z cukrem i mlekiem. Delikatnie łączymy, całość przekładamy na stolnicę i zagniatamy.
  4. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do woreczka śniadaniowego i umieszczamy w lodówce na ok 30 minut.
  5. Kulę z ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy do tarty.
  6. Placek razem z papierem do pieczenia przekładamy do formy zakrywając ciastem jej spód oraz formując w miarę możliwości równej wysokości boki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  7. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  8. Resztę cukru roztapiamy na delikatnym ogniu na patelni. Mieszając karmel dodajemy śmietankę. Na koniec dodajemy orzechy, pestki dyni i żurawinę.
  9. Karmel z orzechami przelewamy do przestygniętego ciasta.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

tarta z orzechami.

 

Przyjemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *