Ostatkowe rogaliki z nadzieniem.

Z racji tego, że dziś jest dzień, który uważany jest za okazję na ostatnie przedpostne obżeranie, wraz z Rudą zakasałyśmy rękawy i upiekłyśmy pyszne rogaliki z nadzieniem. Upchnęłyśmy w nie po kolei serek waniliowy, serek czekoladowy z bakaliami i wiśnie. Nie chwaląc się, wyszły wyśmienite i mimo tego, że wyjęłyśmy je z piekarnika 10 min temu, połowa zniknęła w zatrważającym tempie! Mimo, że wisienki parzyły nam języki – było warto!

rogaliki z nadzieniem.

Składniki:

1/2 kg mąki (250 g żytniej, 100 g ziemniaczanej, 150 g gryczanej)
1 kostka margaryny
2 łyżki ksylitolu
1 jajko
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki na nadzienie (u mnie: serek waniliowy, serek czekoladowy z bakaliami, wiśnie)

1. Wszystkie składniki (oprócz dodatków do nadzienie) mieszamy ze sobą. Wkładamy ciasto na 2 godzimy do lodówki.

rogaliki z nadzieniem.

rogaliki z nadzieniem.

2. Ciasto zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, z jednej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrąg i rozcinamy w kształcie tortu.

rogaliki z nadzieniem. rogaliki z nadzieniem.

3. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy. Na wierzch smakujemy je roztrzepanym jajkiem.

rogaliki z nadzieniem.

rogaliki z nadzieniem.

4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 min (aż się zarumienią).

rogaliki z nadzieniem. rogaliki z nadzieniem.

rogaliki z nadzieniem.

Oby smakowały Wam tak samo, jak nam!

rogaliki z nadzieniem.

Przyjemności.

3 Comments

  1. Pingback: Croissant z Nutellą na popołudniową siestę przy cappuccino. | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *