Co powiecie na śniadanie na słodko? Ja uwielbiam! Zwłaszcza latem, kiedy na moim talerzu mogą zagościć przepyszne owoce, rzecz jasna. Mam nadzieję, że i Wy skusicie się dziś razem ze mną na twarożkowy omlet z owocami. A w roli głównej maliny, borówki (jak co chwilę ostatnio), no i morele. Taki omlet jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Myślę, że od dziś będzie się on pojawiał u mnie na śniadanie przynajmniej raz w tygodniu, a zmiennym składnikiem będą jedynie sezonowe owoce.
Składniki:
2 jajka
120 g serka homogenizowanego
100 g mąki ryżowej
250 ml mleka
30 g ksylitolu
5 g cukru waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
cukier puder do posypania (aby ksylitol zmienić w puder, najlepiej użyć młynka do kawy)
miseczka owoców
masło i oliwa do smażenia
1. Mąkę, mleko i serek miksujemy dokładnie.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą, delikatną masę, a następnie dodajemy ją do ciasta (mąka, serek, mleko).
3. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając.
4. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Ciasto na omlet wylewamy na patelnię (z tej porcji wychodzą 3 omlety o średnicy ok 20 cm lub 2 większe) i smażymy z obu stron na złocisty kolor. A w tym czasie szykujemy owoce.
5. Na połówce usmażonego omleta układamy owoce i zwijamy na pół. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Smacznego!
Przyjemności.
Rewelacyjne i smaczne śniadanie
Piękne zdjęcia 
Dziękuję ;).
Pingback: Morelowe love. | DlaPrzyjemnosci.pl