Domowa nutella z awokado.

Z pewnością każdy z nas ma taki dzień, że przez cały czas chodzi za nami czekolada. Będąc na diecie lub zwyczajnie starając się zdrowo żywić jest to szczególnie ciężkie do odparcia uczucie. To jest właśnie moment, kiedy trzeba zacząć kombinować z zamiennikami niezdrowych produktów. Jakiś czas temu, przeglądając książkę Beaty Sadowskiej natknęłam się na niesamowicie prosty w składzie przepis na domową nutellę. Do jej przygotowania wcale nie potrzeba niezwykle wyszukanych produktów, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt na pewno zadowoli łasuchy na diecie :). Oczywiście smak nie jest identyczny z tym, który znamy ze słoika ze sklepowej półki, jednak dbając o odpowiednie żywienie często musimy iść na kompromis. W tym jednak przypadku jest to bardzo smaczny kompromis. Dodatkowy plus widzimy porównując energetyczność, ponieważ 2 łyżki tradycyjnej Nutelli dostarczają 4-krotnie więcej kalorii niż 2 łyżki tej przygotowanej z poniższego przepisu.

I am sure, each of us sometimes has a day that feel like has to eat some chocolate. This feeling is especially hard to resist when we are on a diet or just try to eat in healthy way. This is the moment when you have to start substituting unhealthy products. Some time ago, reviewing the Beata Sadowska’s book I found incredibly simple in composition recipe for homemade Nutella. To prepare it you don’t need special cooking skills or any sophisticated products and the effect will surely satisfy gourmands on a diet :). Of course, taste is not the same as that has true Nutella, but taking care of proper nutrition, we often have to compromise. In this case, it is a very tasty compromise. The biggest advantage of changing tradithional Nutella for homemade we can see by comparing both. 2 tablespoons of a traditional  Nutella provide 4 times more calories than 2 tablespoons of the homemade one.

1 porcja dostarcza:

Energia: 213 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 25 g

domowa nutella z awokado.

Składniki (porcja dla 2 osób):

1 dojrzały banan
1 miękkie awokado
2 daktyle
1 łyżka kakao

domowa nutella z awokado.

  1. Banana i awokado obrać, z awokado usunąć pestkę. Pokroić i umieścić w wysokim pojemniku.
  2. Daktyle posiekać, dodać do awokado i banana.
  3.  Do całości dodać kakao, a następnie dokładnie zmiksować

Nutellę można podawać samą, jako deser lub w formie, jaką zaproponowałam poniżej, czyli na kanapce. Ta druga, to najlepsza opcja dla takich śniadaniowych łasuchów, jak ja :).

domowa nutella z awokado.

domowa nutella z awokado.

domowa nutella z awokado.

domowa nutella z awokado.

domowa nutella z awokado.

domowa nutella z awokado.

Przepis dorwałam w książce Beaty Sadowskiej I jak tu nie jeść!

Przyjemności.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *