Naprawdę proste skandynawskie ciasto jabłkowe.

Naszła mnie dziś wieczorem  ogromna ochota na coś słodkiego. Nie było jednak wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych deserów czy ciast. Przyznam szczerze, że nie miałam już siły biegać do sklepu po składniki. Zrobiłam więc coś prostego z tego, co miałam w domu.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki (1 ½ żytniej i ½ pół na pół ziemniaczanej i kukurydzianej)
600 g jabłek
2 szklanki mleka
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka ksylitolu (ewentualnie cukru)
¾ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mieszanka do posypania:
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ksylitolu (/cukru)
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki migdałów, posiekanych orzechów, wiórków kokosowych, czy na co jeszcze macie akurat ochotę, inwencja twórcza wskazana!

1. Przygotuj naczynie żaroodporne i wyłóż je papierem do pieczenia.

2. Mąkę, płatki owsiane, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę zmieszaj.

  

 

3. Do połączonych składników dodaj mleko i olej. Całość zmiksuj i wylej ciasto do naczynia.

4. Na wierzch skrój w plastry obrane jabłka.

 

5. Na koniec posyp wszystko mieszanką z cynamonu, cukru brzozowego, migdałów, orzechów. Wstaw do rozgrzanego na 180*C piekarnika na 45 minut.

    

Jak na moje wieczorne wyżerki samo ciacho wystarczy. Jednak jeśli ktoś z Was ma taką fantazję,  jak najbardziej możemy je podać z lodami i bitą śmietaną. Jeżeli jesteście wielkimi łasuchami, to można też taki zestaw polać sosem czekoladowym.

   

Przyjemności.

3 Comments

  1. Pingback: Wariacje na temat jabłek – owocu, który zastępuje lekarza | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *