Naleśniki ryżowe z serkiem i ananasem.

W tygodniu moje śniadanie zwykle jest monotonne. Zazwyczaj pozostaję wierna owsiance albo kanapkom i jedynym urozmaiceniem jest dobór owoców, jakie do tej owsianki wrzucę. Nie powiem, że takich śniadań nie lubię, bo gdybym nie lubiła, to już dawno zmieniałabym nawyki. Jednak w weekend staram się przygotowywać bardziej wyróżniające się posiłki. Od kilku dni chodziły za mną naleśniki. W końcu udało mi się znaleźć rano dłuższą chwilę na ich przygotowanie. Dłuższa chwila trwała dziś u mnie jakieś 20-30 minut, tak że nie tak źle. I w ten sposób dziś o poranku powstały naleśniki ryżowe z serkiem wiejskim i kawałkami ananasa. Tak więc pysznie, zdrowo i bezglutenowo :).

Jak wiecie, w moich posiłkach chodzi zazwyczaj o to żeby było szybko, pysznie, ale także zdrowo. Nie użyłam więc tradycyjnie mąki pszennej, a ryżową. Nie zawiera ona glutenu, na który nie wszyscy (w tym ja) dobrze reagują. Kiedyś wydawało mi się, że nie da się zjeść czegoś dobrego, a zarazem nie zawierającego jakiegoś z produktów, których nie powinnam jeść. Teraz już wiem, że jest to do zrobienia. Staram się znajdować zamienniki, aby jednak dobrze smakowało.

naleśniki ryżowe

Pyszne naleśniczki to dokładnie to, co najchętniej wciągnęłabym od rana. Dziś nastał ten dzień, kiedy było to wykonalne i nie biegałam przed uczelnią, czy pracą, jak w ukropie. Tym samym mogłam całkiem sporą chwilę delektować się moimi naleśnikami ryżowymi z serkiem i owocami.

Składniki (4 małe sztuki):

70 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ksylitolu
1/2 jajka
150 ml bezlaktozowego mleka
1 łyżeczka oliwy + oliwa do smażenia
serek wiejski
kawałki ananasa w zalewie

naleśniki ryżowe

1. Mąkę łączymy z solą i ksylitolem.

2. Jajko roztrzepujemy w misce. W usypanej mące pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy tam jajko, oliwę i połowę mleka. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki.

3. Kiedy ciasto uzyska konsystencję śmietany, dolewamy resztę mleka i jeszcze raz mieszamy, ale nie za długo.

4. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wylewamy 1/4 ciasta. Smażymy na małym ogniu ok 2-3 minuty z każdej strony.

5. Na wierzchu usmażonego naleśnika rozsmarowujemy 1/4 serka i układamy kawałki ananasa.

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

naleśniki ryżowe

Przyjemności.

4 Comments

  1. Pingback: Owsiany omlet z jogurtem i owocami. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *