Są takie chwile, że nachodzi nas ogromna ochota na coś słodkiego. Ja miałam taką dziś po powrocie z kursu angielskiego. Po prostu musiałam przygotować sobie jakąś słodkość. Ze względu na to, że akurat w domu miałam kiwi, zdecydowałam się na tartę z tym właśnie owocem. To był doskonały wybór!
Składniki:
250 g mąki (100 g żytniej, 50 g kukurydzianej, 100 g owsianej)
125 g masła
1 jajko (musimy je roztrzepać)
2/3 szklanki ksylitolu
szczypta soli
Składniki na krem:
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżeczka stewii
30 g masła
Do tego 4-5 owoców kiwi.
1. Wszystkie składniki na tartę mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 2 godziny do lodówki.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim formę do tarty.
3. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, na 30 minut.
4. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odstawiamy go do ostygnięcia.
5. Gdy budyń jest już zimny dodajemy do niego stewię i masło, po czym dokładnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
6. Ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy aż przestygnie, po czym nakładamy krem.
7. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki kiwi.
Smacznego! Swoje wciągnęłam już prawie całe na spółkę z przyjaciółką! Jego charakterystyczny i naprawdę pyszny smak zawdzięczamy dodatkowi mąki owsianej.
Przyjemności.
Pingback: Deser jogurtowy z grejpfrutem i kiwi. - DlaPrzyjemnosci.pl | DlaPrzyjemnosci.pl