Na długie wieczory – muffiny z ananasem.

Jako że wieczory nadal są chłodne i długie warto osłodzić je sobie przysmakami z dodatkiem egzotycznego owocu. Taka myśl zachęciła mnie dziś do pieczenia muffin z ananasem! A żeby było zdrowo, dodałam do nich otręby pszenne i nasiona lnu złocistego. Zarówno otręby jak i len są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego przemianę materii, dodatkowo len dostarczy nam kwasy omega-3, co pomoże utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej
3/4 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
3 łyżki otrąb
2 łyżki lnu złocistego
mały ananas

1. Suche składniki (mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, otręby, len) mieszamy ze sobą i dodajemy składniki mokre (po wcześniejszym ich zmieszaniu). Wszystko razem łączymy łyżką

muffiny z ananasem. muffiny z ananasem.

muffiny z ananasem.

2. Dodajemy pokrojonego w  drobną kostkę ananasa i dokładnie mieszamy.

muffiny z ananasem.

muffiny z ananasem.

3. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (do ok. 3/4 wysokości). Jeśli ktoś ma ochotę można je na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi, które idealnie pasują do smaku ananasa.

muffiny z ananasem. muffiny z ananasem.

muffiny z ananasem.

4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.

muffiny z ananasem.

muffiny z ananasem.

muffiny z ananasem.

Mam nadzieję, że choć przez moment poczujecie smak ciepłych krajów!

Przyjemności.

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *