Muffiny marchewkowe.

Lubicie słodycze, ale staracie się wytrzymać na redukcji i za często po nie nie sięgać? Mam dla Was super alternatywę. Muffiny marchewkowe na mące owsianej to dobry zamiennik zwykłych pszennych ciastek słodzonych tradycyjnym białym cukrem. Moje muffiny są doskonałym źródłem beta-karotenu i błonnika, a do tego mogą stanowić niecodzienną słodką propozycję na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jest to także doskonała propozycja dla mam warzywnych niejadków. W takich ciachach bez problemu przemycicie niemałą dawkę witamin, a Wasze pociechy na pewno nie zorientują się, że w ramach przysmaku wcinają warzywo. Dodatkowo zawarty w muffinach ksylitol wspomoże Was w walce o zdrowy uśmiech, gdyż, jak już wcześniej mieliście okazję u mnie czytać – działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

Do you like sweets, but you try to stay on the reduction and not often sweet snacks? I have a great alternative for you. Carrot muffins with oatmeal is a great substitute for ordinary wheat biscuits sweetened with the traditional white sugar. My muffins are a great source of beta-carotene and fiber, and this may be an unusual sweet proposition for lunch or afternoon tea. It is also an excellent option for mothers which have children who don’t want to eat any vegetables. In sthose muffins you will easily give your kids a good dose of vitamins and they surely will not realize that in the sweet snack they eat some vegetable. In addition, xylitol will help you in the fight for a healthy smile, because, as you have already had the opportunity to read – has antifungal and antibacterial function.

1 muffin dostarcza:

Energia: 336 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 49 g

muffiny marchewkowe.

Składniki (6 sztuk):

1 szklanka mąki owsianej
1 średnia marchew
1/3 szklaki ksylitolu
1 jajo
4 łyżki oleju kokosowego
skórka z 1/3 niedużego grejpfruta
1  łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy ksylitol oraz proszek do pieczenia i sól.
  2. Olej mieszamy z jajem w osobnym naczyniu
  3. Marchew obieramy z trzemy na tarce o małych oczach.
  4. Do mąki dolewamy olej z jajem, dosypujemy także marchew i skórkę z pomarańczy.
  5. Całość dokładnie miksujemy. Formy na muffiny napełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.

muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe.

muffiny marchewkowe.

 

Przyjemności.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *